Biojäte

Biojäte

Mitä biojätteeseen laitetaan?

Biojätettä syntyy päivittäin keittiössä ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä. Biojätteeseen laitetaan ruoantähteet, kuten pilaantuneet elintarvikkeet, kalanperkeet sekä hedelmien, vihannesten ja kananmunan kuoret. Myös teepussit sekä suodatinpussit ja kahvinporot laitetaan biojätteeseen. Biojätepussiin ei saa laittaa jogurttipurkkeja, leipä- ja hedelmäpusseja tai muita pakkauksia. Ruokaöljyt ja keitot kannattaa laittaa tyhjään maitopurkkiin, joka teipataan kiinni.

Mitä biojätteeseen ei saa laittaa?

Biojätepussiin ei saa laittaa jogurttipurkkeja, leipä- ja hedelmäpusseja tai muita pakkauksia. Myöskään puutarhajätettä ei pidä laittaa biojätteeseen.

Miksi biojäte lajitellaan?

Oikein lajitellusta biojätteestä valmistetaan biokaasua, joka jalostetaan ajoneuvojen polttoaineeksi, sekä kompostimultaa tai lannoitetta.

Toimi näin

Suosittelemme biojätteiden pakkaamista paperipussiin. Ne voidaan laittaa myös sanomalehdestä taiteltuun pussiin. Pussin koko saa olla enintään 30 litraa. 

Klikkaa alla niin saat vinkkejä paperipussin käyttöön.

Vinkki!

Biojäte voi jäätyä kiinni biojäteastiaan lämpötilan liikkuessa nollan molemmin puolin. Tämän välttämiseksi biojäteastian pohjalle voi laittaa sanomalehteä. Toinen keino on antaa biojätepussin olla hetken aikaa pakkasessa ennen sen laittamista biojäteastiaan. 

Tyhjennysväli?

Kiinteistöjen biojäteastiat tulee jätteidenkäsittelymääräysten mukaan tyhjentää vähintään kahden viikon välein.

Missä biojätettä otetaan vastaan?

Kaikki kotitaloudet lajittelevat biojätteen ja laittavat sen kiinteistön biojäteastiaan.

Jätesanasto

Mitä? Minne? Miten?

Syötä hakusana tai etsi listasta aakkosten mukaan