Vid bostadsbolaget

Vid bostaden samlas sådant avfall in som uppstår varje dag i köket, på toaletten och i arbetsrummet. Alla hushåll sorterar bio- och energiavfall i skilda soptunnor på gården. Bostadsbolag med 10 bostäder eller fler bostäder ska också samla in förpackningar av kartong och plast i skilda sopkärl. I tätorter ska bostadsbolagen också ha insamlingskärl för returpapper enligt 49 § och 50 § i avfallslagen. Tack för att du sorterar!

Bioavfall

Bioavfall uppstår varje dag i köket i samband med matlagning och måltider. I bioavfallet lägger du matrester som till exempel skämd och dålig mat, fiskrens, frukt-, grönsaks- och äggskal. Du får också lägga tepåsar samt kaffesump med filter i bioavfallet. Inga yoghurtburkar, brödpåsar, fruktpåsar eller övriga förpackningar får sättas i bioavfallspåsen. Matoljor och soppor kan med fördel sättas i ett tomt mjölkpaket som du tejpar igen.

Vi rekommenderar att du packar bioavfallet i en papperspåse. Övriga alternativ är en påse vikt av en dagstidning . Påsen får vara högst 30 liter stor. Mera information om papperspåsar hittar du när du klickar på rubriken Bioavfallspåsen här nedanför.

Det finns en risk att bioavfallet fryser fast i bioavfallskärlet när temperaturen pendlar kring nollstrecket. För att undvika detta kan du lägga en dagstidning i bottnen av bioavfallskärlet. Ett annat knep är att låta bioavfallspåsen stå en kort stund ute i kylan innan du lägger den i bioavfallskärlet.

Fastighetens Bioavfallskärl ska enligt avfallshanteringsföreskrifterna tömmas med högst 2 veckors tömningsintervall.

Energiavfall vid bostaden

Energiavfall uppstår varje dag i köket, toaletten och vid skrivbordet. Till energiavfallet hör blöjor, bindor och liknande hygienprodukter, smutsiga kartong- och plastförpackningar som till exempel livsmedelsförpackningar, bakplåtspapper, använt hushållspapper, servetter, presentpapper och band. Även damm och dammsugarpåsar hör hemma i energiavfallet.

Energiavfallet packas i plast- eller papperspåsar som är max 30 liter.

Kartong

Olika förpackningar av papper, papp och kartong lägger man i kartongåtervinningen. Dessa är till exempel mjölkpaket, juicepaket, pizzakartonger, mjölpåsar, ägglådor, tvättmedelskartonger, pastapaket, wellpapp, samt tomma wc- och hushållspappersrullar.

Kartongförpackningar behöver ingen särskild påse, men kan med fördel packas in i varandra. Förpackningen ska vara torr och ren. Ta bort plastkorkar. Platta till och vik ihop lådorna. Lägg gärna mindre förpackningar i de stora.

Kärl för kartongförpackningar ska tömmas med 8 veckors tömningsintervall.

Bostadsbolaget bör räkna med 10 liter per person när man planerar insamlingen av kartongförpackningar.

Plastförpackningar

En plastförpackning är ett omslag som används för att packa in en produkt. Det kan exempelvis vara plast från livsmedel, askar för tomater, yoghurtburkar eller förpackningar från pålägg. Plastpåsar räknas också som en plastförpackning, likaså plastförpackningar från tvättmedel, schampo och tvål. Plastflaskor, kanistrar och burkar är också välkommet i plaståtervinningen. Platta gärna till förpackningen om så är möjligt.

Plastförpackningar behöver inte packas i påsar, men bör inte vara skrymmande. Skölj snabbt med kallt vatten och torka förpackningen. Ta bort korkar och lock. För den tomma, torra och rena plastförpackningen till återvinning. Om förpackningen luktar illa kan den sorteras som brännbart.

Kärl för plastförpackningar ska tömmas med 4 veckors tömningsintervall.

Bostadsbolaget bör räkna med 10 liter per person när man planerar insamlingen av plastförpackningar.

Papper

Papper är tidningar, tidskrifter, kopieringspapper, reklamblad, broschyrer och kataloger samt kuvert både med och utan plastfönster.

Papper behöver ingen förpackning. Pappret bör vara torrt och rent.

Kärl för returpapper ska tömmas med 8 veckors tömningsintervall.

Bostadsbolaget bör räkna med 5 liter per person när man planerar insamlingen av returpapper.

Avfallsordlista

Vad? Vart? Hur?

Skriv in ett sökord eller klicka på en bokstav