fi
sv
en
Other languages
eesti (Estonian)
français (French)
hrvatski (Croatian)
polski (Polish)
Pусский (Russian)
Soomaali (Somali)
Tiếng Việt (Vietnamese)
عربي (Arabic)
नेपाली (Nepali)
中文 (Chinese )

Näin pääset alkuun kartonki- ja muovipakkausten erilliskeräyksessä taloyhtiössä

Päästäksesi alkuun kartonki- ja muovipakkausten erilliskeräyksessä tulee sinun kääntyä jätteenkuljetusyrityksesi puoleen ja pyytää heitä järjestämään keräysastiat näille jätejakeille. Kannattaa vertailla eri yhtiöiden kuljetushintoja.

Kartonkipakkausten on laskettu vievän n. 30 % vaalean pussin tilavuudesta, kun taas muovipakkausten n. 20 %. Tämä tarkoittaa sitä, että vaaleiden pussien määrä vähenee puolella kun kartonki- ja muovipakkaukset lajitellaan erikseen. Lajittelumuutosten ja ajan myötä taloyhtiöt voivat vähentää mustien ja vaaleiden pussien jäteastioiden määrää, tai vaihtaa ne pienempiin. Katso alla olevat lajitteluohjeet.

Taloyhtiöt maksavat kartonki- ja muovipakkauksista ainoastaan kuljetuksesta. Pakkausjäte toimitetaan tuottajayhteisöille joten käsittelymaksuja ei peritä. Pakkausten kuluttajahinnoissa on mukana pakkausmateriaalin kierrätykseen liittyvät kulut.

Taloyhtiön, jossa on enemmän kuin 10 asuntoa, tulee kerätä erikseen kartonki – ja muovipakkaukset tämän vuoden aikana. Pohjanmaan jätelautakunta on tehnyt päätöksen jonka mukaan kartonginkeräys on aloitettava 1.1.2017, muovipakkausten erilliskeräys alkaa 1.7.2017.

Kartonki- ja muovipakkausten lajitteluohjeet

Kartonginkeräykseen aaltopahvilaatikot, munakennot, kartonkitölkit ja kartonkipakkaukset, paperipussit, -kassit, kartonkiset kertakäyttöastiat, WC- ja talouspaperirullien hylsyt, käärepaperit, esimerkiksi kopiopaperin kääreet

Muovikeräykseen tyhjät ja puhtaat muoviset elintarvikepakkaukset, muovipussit, -kassit ja -kääreet, muovipullot, -kanisterit ja -purkit, sekä solumuovipakkaukset (styroksi)