fi
sv
en
Other languages
eesti (Estonian)
français (French)
hrvatski (Croatian)
polski (Polish)
Pусский (Russian)
Soomaali (Somali)
Tiếng Việt (Vietnamese)
عربي (Arabic)
नेपाली (Nepali)
中文 (Chinese )
Olet Tässä:

Mikä on kartonkia? Tutustu aiheeseen Ekoroskin asiakaslehdessä

Ekoroskin asiakaslehden Eko. syksyn teemana on kartonginkeräys. Lehti jaetaan parhaillaan Ekoroskin alueen kotitalouksiin. Ekoroskin toiminta-alueella on tätä nykyä 78 kartonginkeräyspistettä. Mutta ovatko kotitaloudet tietoisia siitä, mikä kuuluu kartonginkeräykseen? Tätä ihmettelee Ekoroskin kenttäesimies Kenneth Punsar, joka vastaa lajitteluhallin toiminnasta Pirilössä Pietarsaaressa. Lajitteluhallissa vaaleat pussit erotellaan mustista värin perusteella, siellä tämä ongelma näkyy parhaiten.

Vaaleiden pussien joukossa tulee suuri määrä laatikoita ja muita pakkauksia. Kartonki on jäykkää ja kovaa materiaalia joka rikkoo pussit, etenkin talvella kun pussien laatu heikkenee kylmyyden takia. Irrallinen jäte rikkoontuneista pusseista tekee energia- ja biojätteen erillislajittelun mahdottomaksi. Sen takia jätteen käsittely on monimutkaisempaa ja kalliimpaa. Koska Ekorosk ei kerää toiminnallaan voittoa, tarkoittaa tämä sitä että kotitaloudet vastaavat kustannuksista.

Siksi pyydämmekin kotitalouksia käyttämään ekopisteiden kartonginkeräystä. Niihin saa laittaa kartonkipakkaukset, kartonkitölkit huuhdeltuina (mehu- ja maitotölkit yms. myös folioidut), kartonkiset kertakäyttöastiat, pahvilaatikot, aaltopahvipakkaukset, talous- ja wc-paperihylsyt, munakennot, paperikassit ja – pussit, kopiopaperin kääreet.

» Asiakaslehti