fi
sv
en
Other languages
eesti (Estonian)
français (French)
hrvatski (Croatian)
polski (Polish)
Pусский (Russian)
Soomaali (Somali)
Tiếng Việt (Vietnamese)
عربي (Arabic)
नेपाली (Nepali)
中文 (Chinese )
Kaksi-astiaa-Tva-soptunnor.jpg

Ekorosk siirtyy erilliskeräykseen 1.10.2018

Ekorosk siirtyy bio- ja energiajätteiden (ts. mustien ja vaaleiden pussien) erilliskeräykseen 1.10.2018 alkaen. ELY-keskus ja jäsenkunnat ovat puoltaneet siirtymistä ja Pohjanmaan jätelautakunta päätti tiistaina muuttaa kunnallisia jätehuoltomääräyksiä niin, että ne tukevat erilliskeräystä. Mustat ja vaaleat pussit kerätään siis erillisiin astioihin ensi vuoden lokakuun alusta alkaen.

Ekorosk hankkii tarvittavat biojäteastiat, jolloin biojäte kerätään Ekoroskin astioihin. Ekorosk omistaa astiat, mutta ei peri kotitalouksilta erillistä maksua astioista. Ensi vuoden alkupuolella Ekorosk lähettää infokirjeen kaikkiin kotitalouksiin, jossa tiedotetaan käytännön asioista koskien erilliskeräystä, mm. astioista, niiden koosta ja aikataulusta. Pienin mahdollinen astiakoko biojätteelle on 60 litraa, mutta kotitalouden koko määrittää astiakoon. Astioiden ulkomitoista ja koosta tiedotetaan myöhemmin.

Ekoroskin maksut koostuvat kiinteästä kuukausimaksusta ja käsittelymaksusta. Ekorosk laskee bio- ja energiajätteen käsittelymaksua 30 % 1.10.2018. Erilliskerätyn bio- ja energiajätteen käsittelymaksut ovat alhaisemmat verrattuna optiseen lajitteluun, tästä syystä Ekorosk voi kustantaa biojäteastioiden hankinnan sekä laskea käsittelymaksua. Erilliskeräyksen vaihtoehdot eivät olisi olleet kestäviä jätealan kehitystä ajatellen, lisäksi ne olisivat johtaneet kasvaviin kustannuksiin.

Ekorosk voi ainoastaan ottaa kantaa Ekoroskin omiin maksuihin. Astioiden tyhjennysmaksut ovat jätteenkuljetusyrittäjien määrittämät, joten kotitalouksien kokonaismaksut voivat mahdollisesti nousta hieman. Monilokeroautolla tyhjennyskilometrit eivät ainakaan kasva.

Biojätteen itse kompostoivat kotitaloudet, joilla on energiajäteastian pidennetty tyhjennysväli, eivät tarvitse biojäteastiaa. Ne saavat 30 % alennusta käsittelyhinnasta kun erilliskeräys on lähtenyt käyntiin, kun biojäte sekä energiajäte tulevat Ekoroskille erilliskerättynä.

Naapureilla voi olla kimppa-astioita biojätteelle, astiakoko määräytyy astiaa käyttävien asukkaiden määrän mukaan.

Erilliskerätty biojäte laitetaan joko muovipussiin, paperipussiin tai sanomalehdestä taiteltuun pussiin, muttei biohajoavaan pussiin, koska biohajoavat pussit eivät sovi hyvin mädätysprosessiin. Elintarvikepakkauksia ei saa laittaa biojätteen joukkoon.

Syynä muutokseen on että optinen lajittelu ei tule täyttämään viranomaisten ja mädätyslaitosten vaatimuksia biojätteelle tulevaisuudessa. Nykyisessä järjestelmässä jätepussit hajoavat ja biojätteen toimittaminen jatkokäsittelyyn vaatii ylimääräistä käsittelyä. On turhaa kerätä samaan jäteastiaan jo kotitalouksien keittiössä kertaalleen erikseen kerätyt jätejakeet ja taas erotella ne uudestaan toisistaan optisen lajittelijan avulla.