fi
sv
en
Other languages
eesti (Estonian)
français (French)
hrvatski (Croatian)
polski (Polish)
Pусский (Russian)
Soomaali (Somali)
Tiếng Việt (Vietnamese)
عربي (Arabic)
नेपाली (Nepali)
中文 (Chinese )
Biojateastia_Bioavfallskarl.jpg

Omakotitalot ja paritalot tulevat maksamaan kiinteän maksun biojätteen käsittelystä 1.10.2018 alkaen.

Omakotitalot ja paritalot maksavat kiinteän maksun biojätteen käsittelystä 1.10.2018 alkaen. Biojätteen käsittelymaksu per tyhjennyskerta on 0,37 € (alv mukana). Maksu vastaa 60 litran astian käsittelymaksua.

- Jotta voimme pitää tämän alhaisen käsittelymaksun, kotitalouksien on lajiteltava jätteensä vähintään yhtä hyvin kuin tänään. Astiaa ei saa väärinkäyttää laittamalla siihen kuulumatonta jätettä, sanoo Michael Östman, Ekoroskin toimitusjohtaja.

Tähän lisätään jätteenkuljetusfirman kuljetusmaksu, johon Ekorosk ei voi vaikuttaa. Energiajätteen käsittelymaksu perustuu edelleen astian tilavuuteen

Ekoroskin käsittelymaksujen perustuneena on tähän asti toiminut ainoastaan jäteastian tilavuus. Kotitaloudet tuottavat huomattavasti vähemmän biojätettä kuin energiajätettä. Ekorosk on talven aikana testannut 60/80 litraisia astioita koko Ekoroskin alueen kuljetuskalustoon. Ulkomitoiltaan 60/80 litran astiat ovat muuten yhtä isot kuin tavalliset 140 litraiset astiat, ne ovat vain 10 cm matalammat. Valitettavasti tämä 10 cm aiheuttaa sen, että jäteastia rikkoutuu tyhjennyksen yhteydessä. Siksi pienin biojäteastia tulee olemaan 140 litraa. Ainoa käytännön ero on, että biojäteastia on yhtä korkea kuin energiajäteastia muuten 140 litran astian ulkomitat ovat samat kuin 60/80 litraiset astiat.

Asuntoyhtiöiden bio- ja energiajätteen käsittelymaksut perustuvat edelleenkin astian tilavuuteen.

Paikalliset jätteenkuljetusfirmat jakavat Ekoroskin biojäteastiat kotitalouksiin tänä kesänä. Siirtyminen biojätteen erilliskeräykseen tapahtuu vasta 1.10.2018, ellei oma jätteenkuljetusfirma muuta ilmoita. Biojäteastiat otetaan käyttöön vasta 1.10.2018.