fi
sv
en
Other languages
eesti (Estonian)
français (French)
hrvatski (Croatian)
polski (Polish)
Pусский (Russian)
Soomaali (Somali)
Tiếng Việt (Vietnamese)
عربي (Arabic)
नेपाली (Nepali)
中文 (Chinese )
Olet Tässä:
Eko_asiak_BioJate_2018_6174_fix.jpg

Kotitaloudet

Ekoroskin lasku sisältää kolme erilaista maksua: kiinteä maksu, käsittelymaksu ja tyhjennysmaksu.

- Kiinteä maksu perustuu kotitalouden henkilömäärään.
- Käsittelymaksu perustuu kiinteistöltä noudettuun jätemäärään.
- Tyhjennysmaksu on jätteenkuljettajan maksu tyhjennyksestä ja kuljetuksesta. HUOM! Ekorosk ei voi vaikuttaa jätteenkuljettajien hinnoitteluun. Kotitalous valitsee itse jätteenkuljetusyrityksen. Tässä on linkki niiden yhteystietoihin:

» Jätteenkuljettajat

Maksut laskutetaan jälkikäteen neljännesvuosittain perustuen tyhjennyksien määrään, esimerkiksi ajanjakso lokakuu-joulukuu laskutetaan seuraavassa tammikuussa.

» Näin luet Ekorosk-laskusi

Kiinteä maksu

Kiinteä maksu perustuu kotitalouden henkilömäärään.
Arvonlisäverollinen 24% hinta alla:

Maksu/tyyppisis.alv 24%
Kotitalous 1-2 henkilöä4,13 €/kk
Kotitalous > 3 henkilöä5,94 €/kk
Kerros- tai rivitalo > 5 huoneistoa3,87 €/kk

Käsittelymaksu:

Käsittelymaksu perustuu tilavuuteen eli jäteastian kokoon. 1.10.2018 alkaen energiajätteen käsittelymaksu on 6,18 €/m3 sisältäen arvonlisäveron. Biojätteen käsittelymaksu on omakotitalojen ja paritalojen osalta kiinteä minimimaksu 0,37 €/tyhjennys. Asuntoyhtiöiden osalta biojätteen käsittelymaksu on 6,18 €/m3 sisältäen arvonlisäveron.

Biojätteellä on edelleenkin 2 viikon tyhjennysväli. Yksittäisen biojäteastian maksimikoko on 240 litraa.

Energiajäteastiaa tyhjennetään vähintään 4 viikon tyhjennysvälillä. Pienet kotitaloudet voivat hakea tähän poikkeuksen anomalla Pohjanmaan jätelautakunnalta pidennetyn tyhjennysvälin 8 viikkoon. Jätelautakunta vaatii, että kotitaloudessa on riittävän iso energiajäteastia 8 viikon tyhjennysvälille, 1-2 henkilön kotitalouksissa vähintään 240 litraa ja 3-6 henkilön kotitalouksissa vähintään 360 litraa. Tässä on linkki jätelautakunnan lomakkeisiin:

» Pohjanmaan jätelautakunta

Miten käsittelymaksu kohdistuu, vaihtelee kotitalouksien mukaan, riippuen niiden jätteenkäsittelytottumuksista. Kotitaloudessa on jonkun verran isompi astiatilavuus käytettävissä kuin aikaisemmin, jos kotitalous valitsee jatkavansa 2 viikon tyhjennysvälin energiajätteelle (johtuen siitä, että bio- ja energiajäte laitetaan omiin astioihin). Tällöin säästö euroissa käsittelymaksussa on jonkun verran pienempi, koska jätteelle on enemmän tilaa. Jos kotitalous valitsee 4 viikon tyhjennysvälin energiajätteelle, tällöin kotitaloudessa on jonkun verran pienempi astiatilavuus kiinteistöllä kuin aikaisemmin (johtuen siitä, että bio- ja energiajäte laitetaan omiin astioihin). Tämä tarkoittaa, että käsittelymaksusäästö euroissa on jonkun verran enemmän, koska jätteelle on vähemmän tilaa. Jos energiajäteastiaan on hankala mahduttaa 4 viikon energiajätteet, voidaan joko lajitella jätteitä enemmän ja viedä ne ekopisteelle (esim. kartonkia, mikä lisää materiaalikierrätystä), tai tilata jonkun verran isompi energiajäteastia jätteenkuljettajalta.

Asuntoyhtiöt, joissa huoneistoja on 10 tai enemmän, ovat velvollisia lajittelemaan ja keräämään kartonkia ja muovipakkauksia omiin keräysastioihin. Kiinteistön omistajan on otettava yhteyttä jätteenkuljettajaan ja kilpailutettava näiden keräysastioiden tyhjentäminen.

Arvonlisäverollinen 24 % hinta alla:

Biojäte

AsuntotyyppiKäsittelymaksu
Omakotitalo ja paritalo0,37 €/tyhjennys
AsuntotyyppiKäsittelymaksu
Asuntoyhtiö 140l astia0,87 €/astia/tyhjennys
Asuntoyhtiö 240l astia1,49 €/astia/tyhjennys

Energiajäte

Astiatilavuus/litraaKäsittelymaksu
140l astia0,87 €/astia/tyhjennys
240l astia1,49 €/astia/tyhjennys
360l astia2,22 €/astia/tyhjennys
660l astia 4,08 €/astia/tyhjennys

Tyhjennysmaksu

Tyhjennysmaksu on jätteenkuljettajan maksu jäteastian tyhjennyksestä ja jätteen kuljetuksesta. HUOM! Ekorosk ei voi vaikuttaa jätteenkuljettajien hinnoitteluun. Ekorosk laskuttaa tyhjennysmaksun useimpien jätteenkuljettajien osalta. Osa jätteenkuljettajista laskuttaa kuitenkin tyhjennysmaksun itse. Näissä tapauksissa Ekoroskin laskussa on vain kiinteä maksu ja käsittelymaksu, kun taas tyhjennysmaksu löytyy jätteenkuljettajan laskusta. Jätteenkuljettajat vastaavat kysymyksiin tyhjennysmaksuista.

Hyötykäyttöasemat

Yksityiset kotitaloudet voivat käyttää hyötykäyttöasemia veloituksetta varastojätteiden hävityksessä.

Jos kotitalous käyttää kuljetusyhtiötä jätteen kuljetukseen, veloitetaan käsittelymaksu jätelajin mukaan. Käsittelymaksu laskutetaan jätteen toimittaneelta yritykseltä, joka vuorostaan laskuttaa yksityistä kotitaloutta.

Isot jätekuormat

Ekorosk laskuttaa käsittelymaksun yritysten toimittamista yksityisten kotitalouksien jätekuormista.

Isot jätekuormat, esim. täytemaa tai rakennusjäte, otetaan vastaan Pietarsaaren Pirilössä ja Kokkolan Storkohmossa sijaitsevissa jätelaitoksissa.

Toimittaessa sinne jätettä on toimittava seuraavasti:

1. Lajittele jätteesi niin, että kuorma voidaan purkaa jätelajeittain. Katso lajitteluohjeet verkkosivujemme kohdasta Lajittele näin/Hyötykäyttöasema. Yksityishenkilön itse toimittamat jätteet vastaanotetaan ilmaiseksi.
2. Jos käytät kuljetusyhtiötä jätteen kuljettamiseen, tilaa kuljetusyhtiöltä siirtolava, jossa on väliseinät jätelajien erottelemiseen. Lajitellusta jätteestä veloitetaan käsittelymaksua jätelajin mukaan, lajittelematonta jätettä on huomattavasti kalliimpaa, koska silloin lajittelu tapahtuu jälkikäteen Ekoroskin toimesta.
Ekorosk laskuttaa käsittelymaksun yritysten toimittamista yksityisten kotitalouksien jätekuormista. Käsittelymaksu laskutetaan jätteen toimittaneelta yritykseltä, joka vuorostaan laskuttaa yksityistä kotitaloutta.
3. Kuljetusyrityksillä on mukanaan Ekoroskin siirtoasiakirjoja. Täytä siirtoasiakirja huolellisesti ja allekirjoita se noudon yhteydessä.