fi
sv
en
Other languages
eesti (Estonian)
français (French)
hrvatski (Croatian)
polski (Polish)
Pусский (Russian)
Soomaali (Somali)
Tiếng Việt (Vietnamese)
عربي (Arabic)
नेपाली (Nepali)
中文 (Chinese )
Olet Tässä:
Eko_asiak_BioJate_2018_6256.jpg

Kiinteistöllä

Kiinteistöllä kerätään joka päivä syntyvää jätettä keittiöstä, vessasta ja työpisteestä.

Bio- ja energiajäte kerätään erillisiin astioihin. Asuntoyhtiöt, joissa huoneistoja on 10 tai enemmän, ovat velvollisia lajittelemaan ja keräämään myös kartonkia ja muovipakkauksia omiin keräysastioihin. Löydät täältä lajitteluohjeita ja lajittelumahdollisuuksia eri jätelajeille. On myös mahdollista ladata lajitteluohjeet PDF-muodossa sivun alareunasta, jos haluat tulostaa ne. Kiitos, kun lajittelet!

Biojatekuva_Bild_pa_bioavfall.jpg

Biojäte

• Ruoantähteet ilman pakkausta, esim. pilaantunut ruoka, kalanperkeet, hedelmien ja kanamunien kuoret
• Kahvin ja teen porot suodattimineen
• Ei jogurttipurkkeja, leipäpusseja, hedelmäpusseja tai muita pakkauksia biojätepussiin!
• Erilliskerätty biojäte pakataan paperipussiin, sanomalehdestä taiteltuun pussiin tai muovikassiin. Pussin tai kassin maksimikoko on 30 litraa

Taittele biojätepussi sanomalehdestä, ohje linkistä:

» Taittele biojätepussi

Astiaan jäätymisen riski on suurimmillaan, kun lämpötila vaihtelee nollan molemmin puolin. Vältät biojätepussin jäätymisen astiaan talvisin muun muassa näillä neuvoilla:
• Pakkaa biojäte muovikassiin, joka ei tartu niin helposti kiinni astiaan.
• Anna biojätepussin olla pienen hetken pakkasessa, ennen kuin laitat sen biojäteastiaan.
• Laita sanomalehteä astian pohjalle. Paperi hajoaa biojätteen mädätysprosessissa, eikä haittaa prosessia.

Biojäteastiaa on tyhjennettävä korkeintaan 2 viikon tyhjennysvälillä jätehuoltomääräyksien mukaan.

Omakotitalojen ja paritalojen biojäteastialla on tietty koko, joka sopii alueella oleviin kuljetusajoneuvoihin, jotta astioita voidaan tyhjentää. Biojäteastian koko ei siis liity tuotetun biojätteen määrään. Siksi omakotitaloilla ja paritaloilla on kiinteä minimikäsittelymaksu biojätteelle.

Asuntoyhtiöt voivat valita sopivan astiakokoyhdistelmän biojätteelle asukasmäärän mukaan.

Erilaisia ratkaisuja kotitalouksille

Kotitaloudet voivat perustaa yhteisen ns. kimppa-astian biojätteelle naapureiden kanssa. Pohjanmaan jätelautakunnan on hyväksyttävä naapureiden perustaman yhteinen biojäteastia, siksi on täytettävä lautakunnan lomake ”Ilmoitus yhteisestä jäteastiasta”, joka löytyy linkistä:

» Pohjanmaan jätelautakunta

On myös mahdollista kompostoida biojätteet, tällöin ei tarvita biojäteastiaa. Tähän vaaditaan, että Pohjanmaan jätelautakunnan vaatimukset poikkeuksesta biojätteen erilliskeräyksestä täyttyvät ja hyväksytään. Tällöin tulee täyttää lautakunnan lomake ”Poikkeus biojätteen erilliskeräyksestä”, joka löytyy linkistä:

» Pohjanmaan jätelautakunta

On huomioitava, että kompostointi vaati jonkun verran työtä ja investoinnin hyväksyttyyn eristettyyn kompostoriin. Kompostointi omasta mielenkiinnosta on hyvä peruste, mutta pelkästään taloudellisista syistä ei kannata lähteä kompostoimaan.

Energiajate_Energiavfall_2018.jpg

Energiajäte

• Vaipat ja siteet
• Likaiset kartonki- ja muovipakkaukset
• Leivinpaperi
• Käytetyt talouspaperit, servetit, lahjapaperit ja –nauhat
• Likaiset elintarvikepakkaukset
• Pöly ja pölynimuripussit
• Erilliskerätty energiajäte kerätään muovikassiin tai paperipussiin. Kassi tai pussi voi olla enintään 30 litraa.

Energiajäteastiaa tyhjennetään 4 viikon tyhjennysvälillä.

Pienet kotitaloudet voivat hakea poikkeuksen anomalla Pohjanmaan jätelautakunnalta pidennetyn tyhjennysvälin 8 viikkoon. Jätelautakunta vaatii, että kotitaloudessa on riittävän iso energiajäteastia 8 viikon tyhjennysvälille, 1-2 henkilön kotitalouksissa vähintään 240 litraa ja 3-6 henkilön kotitalouksissa vähintään 360 litraa. 8 viikon tyhjennysväliä varten on täytettävä lautakunnan lomake ”Anomus energiajäteastian tyhjennysvälin pidentämiseksi”, joka löytyy linkistä:

» Pohjanmaan jätelautakunta

Astiakoon tarve vaihtelee kotitalouksien mukaan, riippuen niiden jätteenkäsittelytottumuksista. Kotitaloudessa on jonkun verran isompi astiatilavuus käytettävissä kuin aikaisemmin, jos kotitalous valitsee jatkavansa 2 viikon tyhjennysvälin energiajätteelle (johtuen siitä, että bio- ja energiajäte laitetaan omiin astioihin). Tällöin käsittelymaksu alenee euroissa vähemmän, koska jätteelle on enemmän tilaa. Jos kotitalous valitsee 4 viikon tyhjennysvälin energiajätteelle, tällöin kotitaloudessa on jonkun verran pienempi astiatilavuus kiinteistöllä kuin aikaisemmin (johtuen siitä, että bio- ja energiajäte laitetaan omiin astioihin). Tämä tarkoittaa, että käsittelymaksu alenee euroissa enemmän, koska jätteelle on vähemmän tilaa.

Jos energiajäteastiaan on hankala mahduttaa 4 viikon energiajätteet, voidaan joko lajitella jätteitä enemmän ja viedä ne ekopisteelle (esim. kartonkia, mikä lisää materiaalikierrätystä), tai pyytää jonkun verran isompi energiajäteastia jätteenkuljettajalta.

Kotitaloudet voivat perustaa yhteisen ns. kimppa-astian energiajätteelle naapureiden kanssa. Pohjanmaan jätelautakunnan on hyväksyttävä naapureiden perustama yhteinen energiajäteastia, siksi on täytettävä lautakunnan lomake ”Ilmoitus yhteisestä jäteastiasta”, joka löytyy linkistä:

» Pohjanmaan jätelautakunta

Kartonkijäte asuntoyhtiöissä, joissa huoneistoja on 10 tai enemmän

Kartonki_Kartong.jpg

• Aaltopahvi
• Tyhjät elintarvikepakkaukset kartonkista, esim. kartonkitölkit ja –pakkaukset sekä paperipussit jauhoille ja kaltaiset
• Kertakäyttöastiat
• WC- ja talouspaperirullien hylsyt
• Kopiopaperin kääreet
• Kartonkipakkaukset litistetään ja pakataan sisäkkäin. Kuivat kartonkipakkaukset laitetaan astiaan ilman muovipussia, paperikassia voi käyttää.

Muovipakkaukset asuntoyhtiöissä, joissa huoneistoja on 10 tai enemmän

Muovipakkauksia_Plastforpackningar.jpg

• Tyhjät ja puhtaat muovi- ja styroksipakkaukset, esim. jogurttipurkit, voirasiat sekä muoviset leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset
• Muovipussit, -kassit, ja -kääreet
• Muovipullot ja –purkit
• Kanisterit, mieluiten litistettyinä
• Puhtaat muovipakkaukset laitetaan astiaan vaihtoehtoisesti muovipussissa tai ilman

» Esitteet
» Suomen Pakkauskierrätys RINKI: lajitteluohjeita ja keräyspisteitä