fi
sv
en
Other languages
eesti (Estonian)
français (French)
hrvatski (Croatian)
polski (Polish)
Pусский (Russian)
Soomaali (Somali)
Tiếng Việt (Vietnamese)
عربي (Arabic)
नेपाली (Nepali)
中文 (Chinese )
Eko_asiak_BioJate_2018_6249.jpg

Yleiset kysymykset bio- ja energiajätteen erilliskeräyksestä

Alla on vastauksia yleisimpiin kysymyksiin koskien bio- ja energiajätteiden erilliskeräystä.

» Sovi jätteenkuljetusfirman kanssa energiajäteastian 4 viikon tyhjennysvälistä
» Kuinka usein biojäteastia tyhjennetään?
» Ekoroskin maksut
» Milloin biojäteastioita jaetaan?
» Kaipaatko biojäteastiaa?
» Mitä teen jos haluan kompostoida biojätteeni?
» Miten lajittelen bio- ja energiajätteeni?
» Miksi lajittelemme jätettä?
» Miksi saan laittaa biojätettä muovikassiin?

Sovi jätteenkuljetusfirman kanssa energiajäteastian 4 viikon tyhjennysvälistä

Omakotitaloudessa voidaan tyhjentää energiajäteastia 2, 4 tai 8 viikon tyhjennysvälillä, tähän vaaditaan riittävän iso energiajäteastia.
4 viikon tyhjennysvälistä kotitaloudet sopivat kuljettajan kanssa.
8 viikon tyhjennysvälistä kotitalouksien on jätettävä kirjallinen anomus jätelautakunnalle hyväksyttäväksi.

Kuinka usein biojäteastia tyhjennetään?

Biojäteastia tyhjennetään aina 2 viikon tyhjennysvälillä.

Ekoroskin maksut

Ekoroskin maksut koostuvat kiinteästä kuukausimaksusta ja käsittelymaksusta. Ekorosk laskee bio- ja energiajätteen käsittelymaksua 30 % 1.10.2018. Alennus näkyy laskussa joka tulee tammikuussa 2019, koska Ekoroskin maksut peritään takautuvasti. Ekorosk ei voi vaikuttaa jätteenkuljetusurakoitsijoiden hinnoitteluun.
» Ekoroskin hinnoittelu

Milloin biojäteastioita jaetaan?

Biojäteastioiden jakelu kotitalouksille alkoi kesän alussa ja on jatkunut syksyyn asti. Oman astian toimitus riippuu jätteenkuljetusurakoitsijan jakelureiteistä. Biojäteastiat pitää olla toimitettuna kaikille kotitalouksille, jotka tarvitsevat sellaisen, viimeistään 1.10.2018. Ota yhteyttä Ekoroskiin, jos biojäteastiaa jostain syystä ei ole toimitettu. Yhteystiedot alhaalla.

Kaipaatko biojäteastiaa?

Eikö sinulla ole biojäteastiaa vielä? Ota yhteyttä Ekoroskiin puh. 06 781 4500 tai sähköpostiin info@ekorosk.fi, niin me järjestämme sen.

Mitä teen jos haluan kompostoida biojätteeni?

Jos haluat kompostoida biojätteesi, tarvitset lämpöeristetyn suljetun kompostorin. Sellaisen voi rakentaa itse esim. vanhasta pakastearkusta tai ostaa rautakaupasta.
Kompostorista on jätettävä Poikkeusanomuksen Pohjanmaan jätelautakunnalle, muuten pihassa pitää olla biojäteastia. Jätelautakunnalle ilmoittaa sinulle, Ekoroskille ja jätteenkuljetusfirmallesi kun on myöntänyt poikkeusluvan kompostorille.
» Pohjanmaan jätelautakunnan lomake

Miten lajittelen bio- ja energiajätteeni?

Lajitteluohjeet bio- ja energiajätteen erilliskeräämiseen ovat samat kuin mustaan ja vaaleaan pussiin lajiteltaessa. Pussin värillä ei ole merkitystä siirtymisen jälkeen. Biojätettä voidaan kerätä kauppakassiin, paperipussiin tai sanomalehdestä taiteltuun pussiin. On tärkeätä laittaa vain ruokajätettä biojätepussiin, siihen ei laiteta mitään pakkauksia (kuten esim. jogurttipurkkeja, hedelmä- tai leipäpusseja).
» Lajitteluohjeet

Miksi lajittelemme jätettä?

Lajittelemme jätteemme, jotta ympäristö pysyisi siistinä ja voisimme luoda jätteelle kierron, joka ei pilaa maapalloa. Samalla käytämme jätteen kierrätettävissä olevat raaka-aineet hyväksi. Mitä paremmin kotitaloudet lajittelevat sitä alhaisemmat ovat niiden jätemaksut. Mitä paremmin me lajittelemme bio- ja energiajätteet, sitä puhtaammat jätelajit ja sitä alhaisemmat käsittelykustannukset, mikä vähentää maksukorotuksen tarvetta. Toisaalta mitä huonommin bio- ja energiajätteet lajitellaan, sitä korkeammat ovat niiden käsittelykustannukset, mikä luo korotuspaineita myös kotitalouksien jätemaksuihin.

Miksi saan laittaa biojätettä muovikassiin?

Biojätettä voidaan laittaa kauppakassiin, paperipussiin tai sanomalehdestä taiteltuun pussiin. Biojäte voidaan kerätä muoviseen kauppakassiin, koska kassin poistaminen on suhteellisen yksinkertaista biokaasulaitoksen esikäsittelyssä. Tärkeintä on pussin sisältö, biojätepussissa saa olla vain ruoantähteitä. Kaikkien pakkauksien (esim. jogurttipurkkien, hedelmä- ja leipäpussien) poistaminen biojätteestä on hankalaa ja ne muuttavat biojätteen laatua huonommaksi. Huonosti lajitellun biojätteen hyöty on pienempi ja samalla käsittelykustannukset nousevat.
» Lajitteluohjeet