Ekopisteessä

Ekopisteet ovat alueellisia pakkauslasin, metallin, paperin ja paristojen keräyspaikkoja. Osassa ekopisteistä otetaan vastaan myös kartonkia ja muovipakkauksia. Jätteet laitetaan keräysastiaan ilman käärettä tai pussia. Ekoroskin toiminta-alueella on yhteensä 261 ekopistettä. Ekorosk ylläpitää vapaaehtoisesti yhteensä 181 ekopistettä, ja palveluyhtiö Rinki ylläpitää 80 ekopistettä. Kiitos, että lajittelet jätteesi!

Pakkauslasi

Lasinkeräykseen lajitellaan tyhjät elintarvikkeiden lasipakkaukset. Ruoanlaiton yhteydessä syntyvät lasipullot ja -purkit kuuluvat lasinkeräykseen. Lasinkeräysastiaan voidaan laittaa sekä värilliset että kirkkaat lasipullot ja -purkit. Lasipakkausten tulee olla puhtaita, jotta ne eivät aiheuta hygieniaongelmia. Huuhtele ne kylmällä vedellä tai pese muun tiskin kanssa. Irrota korkit ja kannet ja lajittele ne materiaalin mukaan muovin- tai metallinkeräykseen. Etikettejä tai pullon kaulan ympärillä olevia renkaita ei tarvitse poistaa. Lasia otetaan vastaan ekopisteissä.

HUOM.! Lasiastiat, kuten juomalasit, uunivuoat ja kahvipannut sekä opaalilasi, ikkunalasi, ikkunaruudut ja peilit viedään hyötykäyttöasemalle. Keramiikka ja posliini eivät myöskään ole lasia, vaan ne kuuluvat hyötykäyttöasemalle. 

Lasipakkauksia ei pakata pusseihin, pakkauksiin tai muihin kääreisiin.

Metalli

Metallia ovat tyhjät säilykepurkit ja muut metallipakkaukset, tyhjät alumiinivuoat ja alumiinifolio, kahvikapselit, metallituubit, korkit ja kannet, tyhjät metalliset vitamiinipakkaukset ja suihkepullot, kattilat, ruokailuvälineet ja rikkoutuneet metalliesineet, kuten paistinpannut ja sateenvarjot. Muovikahvoja tai kangaskaistaleita ei tarvitse irrottaa, sillä metalliromu murskataan ja lajitellaan muun muassa magneettien avulla. 

Metallia ei pakata pusseihin, pakkauksiin tai muihin kääreisiin. Metalliesineet, jotka eivät mahdu ekopisteen keräysastiaan, viedään hyötykäyttöasemalle.

Paperi

Paperia ovat sanoma- ja aikakauslehdet, kopiopaperit, mainokset, esitteet ja kuvastot sekä ikkunalliset ja ikkunattomat kirjekuoret. 

Paperia ei tarvitse pakata erilliseen pakkaukseen. Paperin tulee olla kuivaa ja puhdasta. Lahjapapereita, likaista ja märkää paperia, pahvia tai kartonkia ei saa laittaa paperinkeräykseen.

Paristot

Paristoja ovat sormiparistot, pienet paristot ja pienet akut, kuten työkalujen ja mopojen akut. Suuremmat teollisuusakut tai auton akut eivät kuulu paristoihin. 

Paristot viedään keräyspisteeseen ilman pussia, pakkausta tai käärettä. Laita paristot keräysastiaan mielellään irrallaan ja navat teipattuina. 

Käytetyissä paristoissa ja akuissa on jäljellä yleensä hieman sähkövarausta. Jos navat koskettavat toisiinsa, voi pienikin sähkövaraus saada aikaan niin paljon lämpöä, että ympärillä oleva materiaali, kuten muovipussi, syttyy palamaan. Syttymisriskiä on helppo ehkäistä teippaamalla paristojen ja akkujen navat, kun ne otetaan pois laitteesta. Teipiksi sopii tavallinen tai maalarinteippi. Tärkeintä on, että navat peitetään. Paristonkeräykseen laitetut muovipussit tai pakkaukset aiheuttavat myös palovaaran ja hankaloittavat tyhjennystä.

Kartonki

Erilaiset paperi-, pahvi- ja kartonkipakkaukset laitetaan kartonkikeräykseen. Tällaisia ovat esimerkiksi maito- ja mehupurkit, pizzalaatikot, jauhopussit, kananmunakotelot, pesuainepakkaukset, pastapakkaukset, aaltopahvi sekä WC- ja talouspaperirullien hylsyt.  

Kartonkipakkauksia ei tarvitse pakata pussiin, mutta ne kannattaa laittaa sisäkkäin. Pakkausten tulee olla kuivia ja puhtaita. Muovikorkit irrotetaan. Laatikot litistetään ja taitellaan. Pienet pakkaukset on hyvä laittaa suurempien sisään. 

Kartonkia otetaan vastaan tietyissä ekopisteissä.

Muovipakkaukset

Muovipakkaus on tuotteen pakkaamiseen käytettävä kääre. Muovipakkauksia ovat esimerkiksi elintarvikkeiden pakkaukset, tomaattirasiat, jogurttipurkit ja leikkelepakkaukset. Muovipussit ovat myös muovipakkauksia, samoin kuin pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset. Muovipullot, kanisterit ja purkit voidaan myös lajitella muovinkeräykseen. Litistä pakkaus, jos se on mahdollista.

Muovipakkauksia ei tarvitse pakata pusseihin, mutta ne eivät saa olla tilaa vieviä. Huuhtele pakkaus kylmällä vedellä ja kuivaa se. Irrota korkit ja kannet. Vie tyhjät, kuivat ja puhtaat muovipakkaukset muovinkeräykseen. Jos pakkaus haisee, se voidaan lajitella poltettaviin jätteisiin. Muovipakkauksia otetaan vastaan tietyissä ekopisteissä.

Jätesanasto

Mitä? Minne? Miten?

Syötä hakusana tai etsi listasta aakkosten mukaan