Lajittelu

Jotta mahdollisimman suuri osa jätteestä voidaan kierrättää, joko materiaalina tai energiana, se on tärkeää lajitella. Syntypaikkalajittelu tarkoittaa, että jäte lajitellaan sen syntypaikassa, eli kotona. Se on edullisin ja tehokkain tapa sellaisten tuotteiden hyödyntämiseen, joita ei enää voi käyttää. Jos jätettä ei lajitella, sen kierrättäminen on paljon vaikeampaa ja kalliimpaa, joskus myös täysin mahdotonta.

Ekoroskin toiminta-alueella kotitalouksilla on pihallaan omat jäteastiat bio- ja energiajätteelle. Asunto-osakeyhtiöissä, joissa on vähintään 5 asuntoa, tulee kerätä myös kartonki-, muovi-, metalli- ja lasipakkaukset erillisiin kiinteistössä sijaitseviin jäteastioihin. Taajama-alueella sijaitsevat asunto-osakeyhtiöt ovat jätelain mukaan velvollisia keräämään myös paperin erilliseen jäteastiaan.

Omakotitalojen ja pienempien asunto-osakeyhtiöiden asukkaat voivat viedä paristot, lasi- ja metallipakkaukset sekä paperin ekopisteeseen. Joissakin ekopisteissä on myös keräysastiat kartonki- ja muovipakkauksille.

Hyötykäyttöasemalle voidaan viedä suuremmat jätemäärät ja vaarallinen jäte.

Jos olet epävarma, miten jokin tavara pitää lajitella, voit hakea lajitteluohjeita kirjoittamalla hakusanan jätesanastoon.

Lisätietoa lajittelusta on saatavana pudotusvalikosta tai oheisista painikkeista.

Jätesanasto

Mitä? Minne? Miten?

Syötä hakusana tai etsi listasta aakkosten mukaan