Kartonkipakkaukset

Kartonkipakkaukset

Mitä kartonkipakkausten keräykseen laitetaan?

Kartonkipakkausten keräykseen laitetaan erilaiset paperi-, pahvi- ja kartonkipakkaukset. Tällaisia ovat esimerkiksi maito- ja mehupurkit, pizzalaatikot, jauhopussit, paperipussit ja -kääreet, kananmunakennot, pesuainepakkaukset, pastapakkaukset, aaltopahvi, WC- ja talouspaperirullien hylsyt sekä kuitupohjaiset kerta-astiat, kuten kahvipikarit.

Mitä kartonkipakkausten keräykseen ei saa laittaa?

Kartonkipakkausten keräykseen ei saa laittaa mitään muita tuotteita tai materiaaleja, esimerkiksi muovipusseja, styroksia ja kuplamuoveja. Pakkaukset, jotka sisältävät painetta tai vaarallisten aineiden jäämiä tulee tuoda vaarallisten jätteiden vastaanottopisteeseen. Keräyspaperi, kuten sanomalehdet ja kirjekuoret, laitetaan myös omaan keräysastiaan.

Miksi kartonkipakkaukset lajitellaan?

Oikein lajiteltua kartonkia käytetään raaka-aineena muun muassa pakkausten ja aaltopahvin valmistuksessa.

Toimi näin

Kartonkipakkauksia ei pakata pussiin, mutta ne kannattaa laittaa sisäkkäin. Pakkausten tulee olla kuivia ja puhtaita. Muovikorkit irrotetaan. Laatikot litistetään ja taitellaan. Pienet pakkaukset on hyvä laittaa suurempien sisään, jolloin keräysastiaan mahtuu enemmän pakkauksia.

Vinkki!

Kartonkipakkaukset kannattaa pakata sisäkkäin, jotta ne vievät vähemmän tilaa, mikä säästää samalla ympäristöä keräyspisteessä.

Tyhjennysväli?

Kartonkipakkausten keräysastiat tyhjennetään vähintään 8 viikon välein. Tyhjennysväli riippuu asunto-osakeyhtiön koosta ja astiamäärästä.

Asunto-osakeyhtiön tulee kartonkipakkausten keräystä suunnitellessaan varata jätteille tilaa 10 litraa henkilöä kohti.

Missä kartonkipakkauksia otetaan vastaan?

Kartonkipakkauksia otetaan vastaan ekopisteillä ja hyötykäyttöasemilla. Kartonkipakkausten keräysastia löytyy myös vähintään 5 asunnon asuntoyhtiöistä.

Jätesanasto

Mitä? Minne? Miten?

Syötä hakusana tai etsi listasta aakkosten mukaan