Lehdet ja ruoho

Lehdet ja ruoho

Mitä lehti- ja ruohojätteeseen laitetaan?

Lehti- ja ruohojätettä syntyy puista ja nurmikon leikkuun yhteydessä.

Mitä lehti- ja ruohojätteeseen ei saa laittaa?

Risuja ja oksia ei saa laittaa lehti- ja ruohojätteeseen, eikä myöskään kiviä ja maa-aineksia.

Miksi risut ja oksat lajitellaan?

Jos lehti- ja ruohojäte lajitellaan samaan paikkaan risujen ja oksien kanssa, risuja ja oksia ei voida hyödyntää. Lajiteltua lehti- ja ruohojätettä käytetään kompostointimateriaalina öljyisen maa-aineksen käsittelyssä.

Toimi näin 

Lehti- ja ruohojäte lajitellaan erilleen muusta puutarhajätteestä. Älä jätä lehti- ja ruohojätettä keräyspisteeseen säkissä, vaan tyhjennä säkit.

Vinkki!

Jos kitket pois vieraslajeja, kuten jättiputkea ja jättipalsamia, pakkaa ne muovisäkkiin ja laita säkki hyötykäyttöasemalla kaatopaikkakonttiin.

Suuret määrät kivi- ja maa-ainesta voidaan viedä Pirilön jätekeskukseen Pietarsaaressa ja Storkohmon jäteasemalle Kokkolassa. Muista, että yrityksen toimittamista tai kuljetusyrityksen Ekoroskille tuomista jätteistä veloitetaan käsittelymaksu.

Missä lehti- ja ruohojätettä otetaan vastaan?

Lehti- ja ruohojätettä otetaan vastaan puutarhajätepisteissä. Puutarhajätepisteet sijaitsevat usein hyötykäyttöasemilla, mutta joissakin kunnissa on erilliset vastaanottopisteet puutarhajätteelle. Näet oman kuntasi käytännön hyötyjäteasemien kohdalta.

Jätesanasto

Mitä? Minne? Miten?

Syötä hakusana tai etsi listasta aakkosten mukaan