Metallipakkaukset

Metallipakkaukset

Mitä metallipakkausten keräykseen laitetaan?

Metallipakkausten keräykseen laitetaan tyhjät säilykepurkit ja muut metallipakkaukset, tyhjät alumiinivuoat ja alumiinifoliot, kahvikapselit, metalliset pussinsulkimet, metallituubit, korkit ja kannet sekä tyhjät metalliset vitamiinipakkaukset ja paineettomat tyhjät suihkepullot.

Mitä metallipakkausten keräykseen ei saa laittaa?

Metallipakkausten keräykseen ei saa laittaa muovia, kuten muovipusseja, styroksia tai kuplamuovia. Pakkaukset, jotka sisältävät painetta tai vaarallisten aineiden jäämiä tulee tuoda vaarallisten jätteiden vastaanottopisteeseen. Sähkö- ja elektroniikkalaitteet, kuten silitysrauta, viedään hyötykäyttöaseman sähkö- ja elektroniikkaromukonttiin. Sipsi- ja kahvipaketit sekä muut muovipakkaukset, joissa on foliointi, kuuluvat muovipakkausten keräykseen.

Miksi metallipakkaukset lajitellaan?

Metalli on materiaali, joka kiertää ikuisesti. Metallipakkauksista valmistetaan uusia metallituotteita, ja metallia voidaan käyttää uudelleen raaka-aineena useita kertoja. Metallipakkausten kierrättäminen on yhä tärkeämpää, sillä uusien raaka-aineiden saatavuutta rajoitetaan jatkuvasti ympäristösyistä ja luonnonresurssien vähenemisen takia.

Toimi näin

Metallipakkauksia ei pakata pusseihin, pakkauksiin tai muihin kääreisiin. Elintarvikkeita sisältäneet metallipakkaukset tulee huuhtaista kylmällä vedellä ennen keräysastiaan laittamista. Jos pakkauksen eri osat voidaan irrottaa toisistaan, laita eri materiaalit omiin keräysastioihinsa.

Vinkki!

Jos et tiedä, onko pakkaus metallia, voit tehdä rypistystestin. Purista pakkausta nyrkissäsi ja jos se jää ryppyyn, on se todennäköisesti metallia. Jos pakkaus palautuu muotoonsa, on se todennäköisesti muovia.

Tyhjennysväli

Metallipakkausten keräysastiat tyhjennetään vähintään 8 viikon välein. Tyhjennysväli riippuu asunto-osakeyhtiön koosta ja astiamäärästä.

Missä metallipakkauksia otetaan vastaan?

Metallipakkauksia otetaan vastaan ekopisteillä ja hyötykäyttöasemilla. Metallipakkausten keräysastia löytyy myös vähintään 5 asunnon asuntoyhtiöistä.

Jätesanasto

Mitä? Minne? Miten?

Syötä hakusana tai etsi listasta aakkosten mukaan