Asuntoyhtiöissä

Asunnoissa päivittäin syntyvää jätettä on keittiö-, WC- ja työtilajäte. Kaikki kotitaloudet lajittelevat bio- ja energiajätteen pihan erillisiin jäteastioihin. Asunto-osakeyhtiöissä, joissa on vähintään 5 asuntoa, tulee myös lajitella kartonki-, muovi-, metalli- ja lasipakkaukset erillisiin jäteastioihin. Taajama-alueella asunto-osakeyhtiöissä tulee olla myös paperinkeräysastiat jätelain pykälien 49 § ja 50 § mukaisesti. Kiitos, että lajittelet jätteesi!

Biojäte

Biojätettä syntyy päivittäin keittiössä ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä. Biojätteeseen laitetaan ruoantähteet, kuten pilaantuneet elintarvikkeet, kalanperkeet sekä hedelmien, vihannesten ja kananmunan kuoret. Myös teepussit sekä suodatinpussit ja kahvinporot laitetaan biojätteeseen. Biojätepussiin ei saa laittaa jogurttipurkkeja, leipä- ja hedelmäpusseja tai muita pakkauksia. Ruokaöljyt ja keitot kannattaa laittaa tyhjään maitopurkkiin, joka teipataan kiinni.

Suosittelemme pakkaamaan biojätteen paperipussiin, sillä se sopii parhaiten biojätteen käsittelyyn. Jätehuoltomääräysten mukaan Ekorosk voi hyväksyä myös biohajoavat pussit, jotka ovat standardin EN13432 mukaisia. Pussin koko voi olla enintään 30 litraa. Muovipusseja ei saa laittaa biojätteeseen.

Lisätietoa paperipusseista saat napsauttamalla alla olevaa otsikkoa Biojätepussi.

Biojäte voi jäätyä kiinni biojäteastiaan lämpötilan liikkuessa nollan molemmin puolin. Tämän välttämiseksi biojäteastian pohjalle voi laittaa sanomalehteä. Toinen keino on antaa biojätepussin olla hetken aikaa pakkasessa ennen sen laittamista biojäteastiaan. 

Muutamia vinkkejä:

  • Valuta märkä biojäte ennen sen laittamista pussiin. Biojäte on helppo kerätä pois tiskialtaasta tiskiallaskaapimella.
  • Vie biojätepussi ulos biojäteastiassa, jotta pussi ei rikkoudu matkalla biojätteen keräysastiaan.
  • Älä laita pussin alle mitään, kuten esimerkiksi kartonkia.

Kiinteistön biojäteastia tulee jätteidenkäsittelymääräysten mukaan tyhjentää korkeintaan 2 viikon välein.

Asuntojen energiajäte

Energiajätettä syntyy päivittäin keittiössä, WC:ssä ja työtiloissa. Energiajätteeseen kuuluvat vaipat, terveyssiteet ja vastaavat hygieniatuotteet, likaiset kartonki- ja muovipakkaukset, kuten elintarvikepakkaukset, leivinpaperi, käytetty talouspaperi, lautasliinat, lahjapaperit ja -nauhat. Myös pöly ja pölynimurin pussit kuuluvat energiajätteeseen.

Energiajätteelle ei tarvita erityistä pussia.

Kiinteistön energiajäteastia tulee tyhjentää neljän viikon välein.

Kartonki

Paperi-, pahvi- ja kartonkipakkaukset laitetaan kartonginkeräysastiaan. Sinne kuuluvat esimerkiksi maitopurkit, mehupurkit, pizzalaatikot, jauhopussit, kananmunakennot, pesuainepakkaukset, pastapakkaukset, aaltopahvi sekä tyhjät WC- ja talouspaperirullien hylsyt.

Kartonkipakkauksille ei tarvita erityistä pussia, mutta ne voidaan pakata sisäkkäin. Pakkausten tulee olla tyhjiä ja puhtaita. Irrota muovikorkit ja laita ne muovinkeräysastiaan. Litistä ja taita pakkaukset kasaan. Suosittelemme laittamaan pienemmän pakkaukset suurempien sisään.

Kartonkipakkausten keräysastia tyhjennetään korkeintaan 8 viikon välein. Tyhjennysväli riippuu asunto-osakeyhtiön koosta ja keräysastioiden määrästä.

Muovipakkaukset

Muovipakkauksella tarkoitetaan tuotteen pakkaamiseen käytettävää käärettä. Näitä ovat esimerkiksi elintarvikemuovit, tomaattirasiat, jogurttipurkit ja leikkelepakkaukset. Muovipussit ovat myös muovipakkauksia, samoin kuin muoviset pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset. Muovipullot, -kanisterit ja -purkit voidaan myös laittaa muovikeräykseen. Litistä pakkaus, jos se on mahdollista. Muovipakkaukset laitetaan keräysastiaan erikseen, ei sisäkkäin.

Muovipakkauksia ei pakata pusseihin, mutta ne eivät saa olla tilaa vieviä. Huuhtele pakkaukset nopeasti kylmällä vedellä ja kuivaa ne. Irrota korkit ja kannet. Vie tyhjät, kuivat ja puhtaat muovipakkaukset keräysastiaan. Jos pakkaus haisee pahalta, se voidaan lajitella energiajätteeseen.

Muovipakkausten keräysastia tyhjennetään korkeintaan 8 viikon välein. Tyhjennysväli riippuu asunto-osakeyhtiön koosta ja keräysastioiden määrästä.

Metallipakkaukset

Metallipakkausten keräysastiaan viedään tyhjät säilykepurkit ja muut metallipakkaukset, tyhjät alumiinivuoat ja alumiinifolio, kahvikapselit, metalliset pussinsulkijat, metalliputkilot, -korkit ja -kannet, tyhjät metalliset vitamiinipakkaukset ja tyhjät ja paineettomat suihkepullot.

Metallipakkauksia ei tarvitse pakata pusseihin, pakkauksiin tai muihin kääreisiin. Elintarvikkeiden metallipakkaukset huuhdellaan pienellä määrällä kylmää vettä ennen niiden laittamista keräysastiaan. Jos pakkauksen osat voidaan erottaa toisistaan, laita eri materiaalit erillisiin keräysastioihin materiaalin mukaan.

Metallipakkausten keräysastia tyhjennetään korkeintaan 8 viikon välein. Tyhjennysväli riippuu asunto-osakeyhtiön koosta ja keräysastioiden määrästä.

Lasipakkaukset

Lasinkeräykseen lajitellaan elintarvikkeiden tyhjät lasipakkaukset. Sinne kuuluvat ruoanlaitossa käytetyt tyhjät lasipullot ja -purkit. Lasinkeräysastiaan voidaan laittaa sekä värilliset että kirkkaat lasipullot ja -purkit.

Lasipakkausten tulee olla puhtaita, jotta ne eivät aiheuta hygieniaongelmia. Huuhtele ne tilkalla kylmää vettä tai pese muun tiskin mukana. Irrota korkit ja kannet ja lajittele ne materiaalin mukaan muoviin tai metalliin. Etikettejä ja pullonkaulan ympärillä olevia renkaita ei tarvitse irrottaa.

Lasipakkausten keräysastia tyhjennetään korkeintaan 8 viikon välein. Tyhjennysväli riippuu asunto-osakeyhtiön koosta ja keräysastioiden määrästä

Paperi

Paperiksi lasketaan sanomalehdet, aikakauslehdet, kopiopaperi, mainokset, esitteet ja luettelot sekä ikkunalliset ja ikkunattomat kirjekuoret.

Paperia ei tarvitse pakata. Paperin tulee olla kuivaa ja puhdasta.

Paperinkeräysastia tulee tyhjentää 8 viikon välein.

Keräyspaperin keräystä suunniteltaessa laskentaperusteena voidaan käyttää 5 litraa henkilöä kohti.

Jätesanasto

Mitä? Minne? Miten?

Syötä hakusana tai etsi listasta aakkosten mukaan