Asuntoyhtiöissä

Asunnoissa päivittäin syntyvää jätettä on keittiö-, WC- ja työtilajäte. Kaikki kotitaloudet lajittelevat bio- ja energiajätteen pihan erillisiin jäteastioihin. Asunto-osakeyhtiöissä, joissa on vähintään 5 asuntoa, tulee myös lajitella kartonki-, muovi-, metalli- ja lasipakkaukset erillisiin jäteastioihin. Taajama-alueella asunto-osakeyhtiöissä tulee olla myös paperinkeräysastiat jätelain pykälien 49 § ja 50 § mukaisesti. Kiitos, että lajittelet jätteesi!

Biojäte

Biojätettä syntyy päivittäin keittiössä ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä. Biojätteeseen laitetaan ruoantähteet, kuten pilaantuneet elintarvikkeet, kalanperkeet sekä hedelmien, vihannesten ja kananmunan kuoret. Myös teepussit sekä suodatinpussit ja kahvinporot laitetaan biojätteeseen. Biojätepussiin ei saa laittaa jogurttipurkkeja, leipä- ja hedelmäpusseja tai muita pakkauksia. Ruokaöljyt ja keitot kannattaa laittaa tyhjään maitopurkkiin, joka teipataan kiinni.

Suosittelemme biojätteiden pakkaamista paperipussiin. Ne voidaan laittaa myös sanomalehdestä taiteltuun pussiin. Pussin koko saa olla enintään 30 litraa. Saat lisätietoa paperipussin käytöstä klikkaamalla kohdasta Biojätepussi tässä alla. 

Biojäte voi jäätyä kiinni biojäteastiaan lämpötilan liikkuessa nollan molemmin puolin. Tämän välttämiseksi biojäteastian pohjalle voi laittaa sanomalehteä. Toinen keino on antaa biojätepussin olla hetken aikaa pakkasessa ennen sen laittamista biojäteastiaan. 

Kiinteistöjen biojäteastiat tulee jätteidenkäsittelymääräysten mukaan tyhjentää enintään kahden viikon välein.

Asuntojen energiajäte

Energiajätettä syntyy päivittäin keittiössä, WC:ssä ja työtiloissa. Energiajätteeseen kuuluvat vaipat, terveyssiteet ja vastaavat hygieniatuotteet, likaiset kartonki- ja muovipakkaukset, kuten elintarvikepakkaukset, leivinpaperi, käytetty talouspaperi, lautasliinat, lahjapaperit ja -nauhat. Myös pöly ja pölynimurin pussit kuuluvat energiajätteeseen.

Energiajäte pakataan muovi- tai paperikassiin, jonka koko on enintään 30 litraa.

Kartonki

Erilaiset paperi-, pahvi- ja kartonkipakkaukset laitetaan kartonkikeräykseen. Tällaisia ovat esimerkiksi maito- ja mehupurkit, pizzalaatikot, jauhopussit, kananmunakotelot, pesuainepakkaukset, pastapakkaukset, aaltopahvi sekä WC- ja talouspaperirullien hylsyt. 

Kartonkipakkauksia ei tarvitse pakata pussiin, mutta ne kannattaa laittaa sisäkkäin. Pakkausten tulee olla kuivia ja puhtaita. Muovikorkit irrotetaan. Laatikot litistetään ja taitellaan. Pienet pakkaukset on hyvä laittaa suurempien sisään. 

Kartonkipakkausten keräysastiat tyhjennetään enintään 8 viikon välein. Tyhjennysväli riippuu asunto-osakeyhtiön koosta ja astiamäärästä.

Muovipakkaukset

Muovipakkaus on tuotteen pakkaamiseen käytettävä kääre. Muovipakkauksia ovat esimerkiksi elintarvikkeiden pakkaukset, tomaattirasiat, jogurttipurkit ja leikkelepakkaukset. Muovipussit ovat myös muovipakkauksia, samoin kuin pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset. Muovipullot, kanisterit ja purkit voidaan myös lajitella muovinkeräykseen. Litistä pakkaus, jos se on mahdollista. 

Muovipakkauksia ei tarvitse pakata pusseihin, mutta ne eivät saa olla tilaa vieviä. Huuhtele pakkaus kylmällä vedellä ja kuivaa se. Irrota korkit ja kannet. Vie tyhjät, kuivat ja puhtaat muovipakkaukset muovinkeräykseen. Jos pakkaus haisee, se voidaan lajitella poltettaviin jätteisiin.

Muovipakkausten keräysastiat tyhjennetään enintään 8 viikon välein. Tyhjennysväli riippuu asunto-osakeyhtiön koosta ja astiamäärästä.

Metallipakkaukset

Metallipakkausten keräykseen laitetaan tyhjät säilykepurkit ja muut metallipakkaukset, tyhjät alumiinivuoat ja alumiinifoliot, kahvikapselit, metalliset pussinsulkimet, metallituubit, korkit ja kannet sekä tyhjät metalliset vitamiinipakkaukset ja paineettomat tyhjät suihkepullot.

Metallipakkauksia ei pakata pusseihin, pakkauksiin tai muihin kääreisiin. Elintarvikkeita sisältäneet metallipakkaukset tulee huuhtaista kylmällä vedellä ennen keräysastiaan laittamista. Jos pakkauksen eri osat voidaan irrottaa toisistaan, laita eri materiaalit omiin keräysastioihinsa.

Metallipakkausten keräysastiat tyhjennetään enintään 8 viikon välein. Tyhjennysväli riippuu asunto-osakeyhtiön koosta ja astiamäärästä.

Lasipakkaukset

Lasinkeräykseen lajitellaan tyhjät elintarvikkeiden lasipakkaukset. Ruoanlaiton yhteydessä syntyvät lasipullot ja -purkit kuuluvat lasinkeräykseen. Lasinkeräysastiaan voidaan laittaa sekä värilliset että kirkkaat lasipullot ja -purkit.

Lasipakkausten tulee olla puhtaita, jotta ne eivät aiheuta hygieniaongelmia. Huuhtele ne kylmällä vedellä tai pese muun tiskin kanssa. Irrota korkit ja kannet ja lajittele ne materiaalin mukaan muovin- tai metallinkeräykseen. Etikettejä tai pullon kaulan ympärillä olevia renkaita ei tarvitse poistaa.

Lasipakkausten keräysastiat tyhjennetään enintään 8 viikon välein. Tyhjennysväli riippuu asunto-osakeyhtiön koosta ja astiamäärästä.

Paperi

Paperia ovat sanoma- ja aikakauslehdet, kopiopaperit, mainokset, esitteet ja kuvastot sekä ikkunalliset ja ikkunattomat kirjekuoret. 

Paperia ei tarvitse pakata erilliseen pakkaukseen. Paperin tulee olla kuivaa ja puhdasta. 

Kierrätyspaperin keräysastiat tyhjennetään 8 viikon välein. 

Asunto-osakeyhtiön tulee paperinkeräystä suunnitellessaan varata jätteille tilaa viisi litraa henkilöä kohti.

Jätesanasto

Mitä? Minne? Miten?

Syötä hakusana tai etsi listasta aakkosten mukaan