Hyötykäyttöasemalla

Ekoroskin toiminta-alueella on yhteensä 23 hyötykäyttöasemaa. Niihin voidaan viedä muun muassa muovi- ja kartonkipakkauksia, energiajätettä, puujätettä, metallia, lasia, paperia, kartonkia, sähkö- ja elektroniikkaromua, vaarallista jätettä, kiviainesta ja kaatopaikkajätettä. Puutarhajätettä otetaan vastaan joko hyötykäyttöasemalla tai kunnan omassa keräyspaikassa.

ätteet kannattaa lajitella jo autoa tai perävaunua lastattaessa. Silloin niiden tyhjentäminen hyötykäyttöasemalla on helppoa. Käynti nopeutuu entisestään, jos jätteet lajitellaan siihen järjestykseen, jossa materiaalikontit ovat hyötykäyttöasemalla. Kysy tarvittaessa neuvoa jätteiden lajitteluun henkilökunnalta. Kiitos, että lajittelet jätteesi!

Hyötykäyttöasemalle vietävä energiajäte

Hyötykäyttöasemilla otetaan vastaan energiajätettä, jota ei synny päivittäin keittiössä tai työtiloissa. Tällaista jätettä ovat suuret esineet ja kodin tai autotallin suursiivouksessa syntynyt jäte. Hyötykäyttöasemalle vietävään energiajätteeseen kuuluvat kanisterit, styroksi, likaiset tekstiilit, muovi sekä märkä ja likainen kartonki ja paperi, jota ei voida käyttää uudelleen. 

Energiajäteastiaan ei saa laittaa PVC-muovia (merkintä 03), elektroniikkaa tai vaarallista jätettä.

Energiajätettä ei pakata pusseihin, pakkauksiin tai muihin kääreisiin.

Kaatopaikkajäte

Kaatopaikkajätettä ovat ikkunalasi, lasiastiat, peilit, lasikuitu, kengät, nahkavaatteet ja PVC-muovi (eli märkätilan tapetit, muovimatot, viemäriputket, suojapeitteet ja sadevaatteet). 

Jätteiden loppusijoitus on käsittelymenetelmä sellaisille jätteille, joita ei voida käsitellä muulla tavalla. Ekorosk pyrkii erottamaan kaatopaikkajätteeseen lajitellusta materiaalista sellaiset materiaalit, jotka voidaan hyödyntää jätteenpolttolaitoksella. Jäljelle jäävä jäte sijoitetaan kaatopaikkajätteeseen, jotta se ei vahingoita luontoa.

Kartonki

Erilaiset paperi-, pahvi- ja kartonkipakkaukset laitetaan kartonkikeräykseen. Tällaisia ovat esimerkiksi maito- ja mehupurkit, pizzalaatikot, jauhopussit, kananmunakotelot, pesuainepakkaukset, pastapakkaukset, aaltopahvi sekä WC- ja talouspaperirullien hylsyt. 

Kartonkipakkauksia ei tarvitse pakata pussiin, mutta ne kannattaa laittaa sisäkkäin. Pakkausten tulee olla kuivia ja puhtaita. Muovikorkit irrotetaan. Laatikot litistetään ja taitellaan. Pienet pakkaukset on hyvä laittaa suurempien sisään.

Kiviaines

Kiviainesta ovat tiilet, keramiikka, posliini ja esimerkiksi rakennusten purkamisesta ja peruskorjaamisesta peräisin oleva betoni. 

Kiviainesta ei pakata pusseihin, pakkauksiin tai muihin kääreisiin.

Käsitelty puu

Käsiteltyyn puujätteeseen lajitellaan huonekalut, ovet, maalatut, lakatut, liimatut ja pintakäsitellyt laudat ja levyt, vaneri, viilu, tuulensuojalevyt, laminaattilevyt ja lastulevyt. Nauloja, ruuveja ja kierretankoja ei tarvitse irrottaa.

Huom.! Kyllästetty puu on vaarallista jätettä, joka lajitellaan erikseen.

Käsittelemätön puu

Puuna lajitellaan käsittelemätön puu, raakalauta ja kuormalavat. Nauloja, ruuveja ja kierretankoja ei tarvitse irrottaa. 

Käsitelty puu, kuten maalattu ja kyllästetty puu, lajitellaan erikseen.

Lehdet ja ruoho

Lehti- ja ruohojäte lajitellaan erilleen muusta puutarhajätteestä. 

Älä jätä lehti- ja ruohojätettä keräyspisteeseen säkissä, vaan tyhjennä säkit.

Jos kitket pois vieraslajeja, kuten jättiputkea ja jättipalsamia, pakkaa ne muovisäkkiin ja laita säkki hyötykäyttöasemalla energiajätekonttiin. 

Suuret määrät kivi- ja maa-ainesta voidaan viedä Pirilön jätekeskukseen Pietarsaaressa ja Storkohmon jäteasemalle Kokkolassa. Muista, että yrityksen toimittamista tai kuljetusyrityksen Ekoroskille tuomista jätteistä veloitetaan käsittelymaksu.

Metalli

Metallia ovat tyhjät säilykepurkit ja muut metallipakkaukset, tyhjät alumiinivuoat ja alumiinifolio, kahvikapselit, metallituubit, korkit ja kannet, tyhjät metalliset vitamiinipakkaukset ja suihkepullot, kattilat, ruokailuvälineet ja rikkoutuneet metalliesineet, kuten paistinpannut ja sateenvarjot. Muovikahvoja tai kangaskaistaleita ei tarvitse irrottaa, sillä metalliromu murskataan ja lajitellaan muun muassa magneettien avulla. 

Metallia ei pakata pusseihin, pakkauksiin tai muihin kääreisiin. Metalliesineet, jotka eivät mahdu ekopisteen keräysastiaan, viedään hyötykäyttöasemalle.

Muovipakkaukset

Muovipakkaus on tuotteen pakkaamiseen käytettävä kääre. Muovipakkauksia ovat esimerkiksi elintarvikkeiden pakkaukset, tomaattirasiat, jogurttipurkit ja leikkelepakkaukset. Muovipussit ovat myös muovipakkauksia, samoin kuin pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset. Muovipullot, kanisterit ja purkit voidaan myös lajitella muovinkeräykseen. Litistä pakkaus, jos se on mahdollista.

Muovipakkauksia ei tarvitse pakata pusseihin, mutta ne eivät saa olla tilaa vieviä. Huuhtele pakkaus kylmällä vedellä ja kuivaa se. Irrota korkit ja kannet. Vie tyhjät, kuivat ja puhtaat muovipakkaukset muovinkeräykseen. Jos pakkaus haisee, se voidaan lajitella poltettaviin jätteisiin.

Pakkauslasi

Lasinkeräykseen lajitellaan tyhjät elintarvikkeiden lasipakkaukset. Ruoanlaiton yhteydessä syntyvät lasipullot ja -purkit kuuluvat lasinkeräykseen. Lasinkeräysastiaan voidaan laittaa sekä värilliset että kirkkaat lasipullot ja -purkit. Lasipakkausten tulee olla puhtaita, jotta ne eivät aiheuta hygieniaongelmia. Huuhtele ne kylmällä vedellä tai pese muun tiskin kanssa. Irrota korkit ja kannet ja lajittele ne materiaalin mukaan muovin- tai metallinkeräykseen. Etikettejä tai pullon kaulan ympärillä olevia renkaita ei tarvitse poistaa. Lasia otetaan vastaan ekopisteissä.

HUOM.! Lasiastiat, kuten juomalasit, uunivuoat ja kahvipannut sekä opaalilasi, ikkunalasi, ikkunaruudut ja peilit viedään hyötykäyttöasemalle. Keramiikka ja posliini eivät myöskään ole lasia, vaan ne kuuluvat hyötykäyttöasemalle.

Lasipakkauksia ei pakata pusseihin, pakkauksiin tai muihin kääreisiin.

Paperi

Paperia ovat sanoma- ja aikakauslehdet, kopiopaperit, mainokset, esitteet ja kuvastot sekä ikkunalliset ja ikkunattomat kirjekuoret. 

Paperia ei tarvitse pakata erilliseen pakkaukseen. Paperin tulee olla kuivaa ja puhdasta. 

Lahjapapereita, likaista ja märkää paperia, pahvia tai kartonkia ei saa laittaa paperinkeräykseen.

Paristot

Paristoja ovat sormiparistot, pienet paristot ja pienet akut, kuten työkalujen ja mopojen akut. Suuremmat teollisuusakut tai auton akut eivät kuulu paristoihin.

Paristot viedään keräyspisteeseen ilman pussia, pakkausta tai käärettä. Laita paristot keräysastiaan mielellään irrallaan ja navat teipattuina.

Käytetyissä paristoissa ja akuissa on jäljellä yleensä hieman sähkövarausta. Jos navat koskettavat toisiinsa, voi pienikin sähkövaraus saada aikaan niin paljon lämpöä, että ympärillä oleva materiaali, kuten muovipussi, syttyy palamaan. Syttymisriskiä on helppo ehkäistä teippaamalla paristojen ja akkujen navat, kun ne otetaan pois laitteesta. Teipiksi sopii tavallinen tai maalarinteippi. Tärkeintä on, että navat peitetään. Paristonkeräykseen laitetut muovipussit tai pakkaukset aiheuttavat myös palovaaran ja hankaloittavat tyhjennystä.

Pesukoneet ja jääkaapit

Rikkinäiset pesukoneet ja jääkaapit kuuluvat tänne.

Pesukoneet ja jääkaapit lajitellaan erilleen hyötykäyttöasemalla, ota yhteyttä henkilökuntaan. Jätä laitteet keräykseen kokonaisina, älä pura laitetta itse.

Risut ja oksat

Risut ja oksat lajitellaan erilleen muusta puutarhajätteestä. 

Älä jätä risu- ja oksajätettä keräyspisteeseen säkissä, vaan tyhjennä säkit.

Jos kitket pois vieraslajeja, kuten jättiputkea ja jättipalsamia, pakkaa ne muovisäkkiin ja laita säkki hyötykäyttöasemalla energiajätekonttiin.

Suuret määrät kivi- ja maa-ainesta voidaan viedä Pirilön jätekeskukseen Pietarsaaressa ja Storkohmon jäteasemalle Kokkolassa. Muista, että yrityksen toimittamista tai kuljetusyrityksen Ekoroskille tuomista jätteistä veloitetaan käsittelymaksu.

Sähkö- ja elektroniikkajäte

Sähkö- ja elektroniikkajätettä ovat pois heitetyt sähkö- ja elektroniikkatuotteet. Tähän jäteryhmään kuuluvat kaikki sähkövirralla, akulla, paristoilla tai aurinkoenergialla toimivat laitteet. Hehku- ja halogeenilamppuja lukuun ottamatta kaikki lamput kuuluvat sähkö- ja elektroniikkatuotteisiin. Tavallisimpia sähkö- ja elektroniikkalaitteita kotona ovat muun muassa kodinkoneet, pölynimurit, kahvinkeittimet, kellot, tietokoneet, tulostimet, matkapuhelimet, televisiot, kodin elektroniikkalaitteet, kamerat, valaisimet, lamput ja sähkötyökalut, kuten myös sähkökiukaat ja lämminvesivaraajat. 

Sähkö- ja elektroniikkajätettä otetaan vastaan hyötykäyttöasemalla. Jätä laitteet keräykseen kokonaisina, älä pura laitetta itse.

Vaarallinen jäte

Vaarallista jätettä ovat esimerkiksi kemikaalit, jäteöljy ja muu öljyinen jäte, akut, paristot, liuottimet, liimat, lakat, maalit, kyllästeet, loisteputket ja matalaenergialamput, torjunta-aineet, kyllästetty puujäte, puhdistusaineet, hapot, aerosolipurkit, jotka eivät ole tyhjiä, kynsilakat, tina, elohopea sekä kylmälaitteet ja pakastimet. Vaarallista jätettä on jäte, joka on haitallista terveydelle ja ympäristölle. Vaarallisessa jätteessä voi olla varoitusmerkki, mutta sitä ei välttämättä aina ole. 

Vaarallinen jäte viedään hyötykäyttöasemalle alkuperäisessä pakkauksessa. Jos siirrät vaarallisen jätteen toiseen pakkaukseen, esimerkiksi tyhjennät nesteen pienempään pakkaukseen, kirjoita pakkaukseen selkeästi, mitä se sisältää. Silloin aseman työntekijä tietää, mihin astiaan vaarallinen jäte kuuluu. 

Kerro aseman työntekijälle, millainen vaarallinen jäte on kyseessä ja kysy, minne voit jättää sen. Jos vaarallinen aine päätyy väärään astiaan, eri aineet voivat reagoida keskenään ja muodostaa tulipaloriskin. Se vaikuttaa myös kaikkien asiakkaiden ja Ekoroskin työntekijöiden turvallisuuteen. 

Vanhentuneet lääkkeet tulee viedä apteekkiin. Apteekki ottaa niitä vastaan yhteistyössä Ekoroskin kanssa. 

HUOM.! Jos sinulla on asbestijätettä, ota yhteyttä Ekoroskiin. Lain mukaan yksityishenkilöt eivät saa käsitellä asbestia. 

Jätesanasto

Mitä? Minne? Miten?

Syötä hakusana tai etsi listasta aakkosten mukaan