Omakotitaloissa

Asuntokiinteistössä päivittäin syntyvää jätettä on keittiö-, WC- ja työtilajäte. Kiinteistöissä on yleensä keräysjärjestelmä, jossa on erilliset jäteastiat bio- ja energiajätteelle. Kiitos, että lajittelet jätteesi!

Biojäte

Biojätettä syntyy päivittäin keittiössä ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä. Biojätteeseen laitetaan ruoantähteet, kuten pilaantuneet elintarvikkeet, kalanperkeet sekä hedelmien, vihannesten ja kananmunan kuoret. Myös teepussit sekä suodatinpussit ja kahvinporot laitetaan biojätteeseen. Biojätepussiin ei saa laittaa jogurttipurkkeja, leipä- ja hedelmäpusseja tai muita pakkauksia. Ruokaöljyt ja keitot kannattaa laittaa tyhjään maitopurkkiin, joka teipataan kiinni.

Suosittelemme pakkaamaan biojätteen paperipussiin, sillä se sopii parhaiten biojätteen käsittelyyn. Jätehuoltomääräysten mukaan Ekorosk voi hyväksyä myös biohajoavat pussit, jotka ovat standardin EN13432 mukaisia. Pussin koko voi olla enintään 30 litraa. Muovipusseja ei saa laittaa biojätteeseen.

Lisätietoa paperipusseista saat napsauttamalla alhaalla olevaa otsikkoa Biojätepussi.

Biojäte voi jäätyä kiinni biojäteastiaan lämpötilan liikkuessa nollan molemmin puolin. Tämän välttämiseksi voit laittaa sanomalehden biojäteastian pohjalle. Toinen vinkki on antaa biojätepussin olla hetken aikaa ulkona kylmässä ennen sen laittamista biojäteastiaan.

Muutamia vinkkejä:

  • Valuta märkä biojäte ennen sen laittamista pussiin. Biojäte on helppo kerätä pois tiskialtaasta tiskiallaskaapimella.
  • Vie biojätepussi ulos biojäteastiassa, jotta pussi ei rikkoudu matkalla biojätteen keräysastiaan.
  • Älä laita pussin alle mitään, kuten esimerkiksi kartonkia.

Kiinteistön biojäteastia tulee jätteidenkäsittelymääräysten mukaan tyhjentää korkeintaan 2 viikon välein.

Asuntojen energiajäte

Energiajätettä syntyy päivittäin keittiössä, WC:ssä ja työtiloissa. Energiajätteeseen kuuluvat vaipat, terveyssiteet ja vastaavat hygieniatuotteet, likaiset kartonki- ja muovipakkaukset, kuten elintarvikepakkaukset, leivinpaperi, käytetty talouspaperi, lautasliinat, lahjapaperit ja -nauhat. Myös pöly ja pölynimurin pussit kuuluvat energiajätteeseen.

Energiajätteelle ei tarvita erityistä pussia.         

Kiinteistöjen energiajäteastiat tyhjennetään neljän viikon välein. Poikkeuksellisesti pienet kotitaloudet voivat hakea Pohjanmaan jätelautakunnalta energiajäteastian pidennettyä kahdeksan viikon tyhjennysväliä. Kahdeksan viikon tyhjennysvälin hyväksymiseksi jätelautakunta edellyttää, että kotitaloudessa on riittävän suuri energiajäteastia: 1–2 henkilön kotitaloudessa vähintään 140 litraa, 3–4 henkilön taloudessa vähintään 240 litraa ja 5-6 henkilön taloudessa vähintään 360 litraa. Jäteastian tyhjennysvälin pidentämistä kahdeksaan viikkoon haetaan täyttämällä jätelautakunnan verkkosivustossa oleva lomake Energiajäteastian tyhjennysvälin pidentäminen.

Jätesanasto

Mitä? Minne? Miten?

Syötä hakusana tai etsi listasta aakkosten mukaan