Omakotitaloissa

Asuntokiinteistössä päivittäin syntyvää jätettä on keittiö-, WC- ja työtilajäte. Kiinteistöissä on yleensä keräysjärjestelmä, jossa on erilliset jäteastiat bio- ja energiajätteelle. Kiitos, että lajittelet jätteesi!

Biojäte

Biojätettä syntyy päivittäin keittiössä ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä. Biojätteeseen laitetaan ruoantähteet, kuten pilaantuneet elintarvikkeet, kalanperkeet sekä hedelmien, vihannesten ja kananmunan kuoret. Myös teepussit sekä suodatinpussit ja kahvinporot laitetaan biojätteeseen. Biojätepussiin ei saa laittaa jogurttipurkkeja, leipä- ja hedelmäpusseja tai muita pakkauksia. Ruokaöljyt ja keitot kannattaa laittaa tyhjään maitopurkkiin, joka teipataan kiinni.

Suosittelemme biojätteiden pakkaamista paperipussiin. Ne voidaan laittaa myös sanomalehdestä taiteltuun pussiin. Pussin koko saa olla enintään 30 litraa. Saat lisätietoa paperipussin käytöstä klikkaamalla kohdasta Biojätepussi tässä alla. 

Biojäte voi jäätyä kiinni biojäteastiaan lämpötilan liikkuessa nollan molemmin puolin. Tämän välttämiseksi biojäteastian pohjalle voi laittaa sanomalehteä. Toinen keino on antaa biojätepussin olla hetken aikaa pakkasessa ennen sen laittamista biojäteastiaan. 

Kiinteistöjen biojäteastiat tulee jätteidenkäsittelymääräysten mukaan tyhjentää vähintään kahden viikon välein.

Asuntojen energiajäte

Energiajätettä syntyy päivittäin keittiössä, WC:ssä ja työtiloissa. Energiajätteeseen kuuluvat vaipat, terveyssiteet ja vastaavat hygieniatuotteet, likaiset kartonki- ja muovipakkaukset, kuten elintarvikepakkaukset, leivinpaperi, käytetty talouspaperi, lautasliinat, lahjapaperit ja -nauhat. Myös pöly ja pölynimurin pussit kuuluvat energiajätteeseen.

Energiajäte pakataan muovi- tai paperikassiin, jonka koko on enintään 30 litraa.          

Kiinteistöjen energiajäteastiat tyhjennetään neljän viikon välein. Poikkeuksellisesti pienet kotitaloudet voivat hakea Pohjanmaan jätelautakunnalta energiajäteastian pidennettyä kahdeksan viikon tyhjennysväliä. Kahdeksan viikon tyhjennysvälin hyväksymiseksi jätelautakunta edellyttää, että kotitaloudessa on riittävän suuri energiajäteastia: 1–2 henkilön kotitaloudessa vähintään 140 litraa, 3–4 henkilön taloudessa vähintään 240 litraa ja 5-6 henkilön taloudessa vähintään 360 litraa. Jäteastian tyhjennysvälin pidentämistä kahdeksaan viikkoon haetaan täyttämällä jätelautakunnan verkkosivustossa oleva lomake Energiajäteastian tyhjennysvälin pidentäminen.

Jätesanasto

Mitä? Minne? Miten?

Syötä hakusana tai etsi listasta aakkosten mukaan