Energiajäte omakotitalolla

Energiajäte omakotitalolla

Mitä asuntojen energiajätteeseen laitetaan?

Energiajätettä syntyy päivittäin keittiössä, WC:ssä ja työtiloissa. Energiajätteeseen kuuluvat vaipat, terveyssiteet ja vastaavat hygieniatuotteet, likaiset kartonki- ja muovipakkaukset, kuten elintarvikepakkaukset, leivinpaperi, käytetty talouspaperi, lautasliinat, lahjapaperit ja -nauhat. Myös pöly ja pölynimurin pussit kuuluvat energiajätteeseen.

Mitä energiajätteeseen ei saa laittaa?

Biojätettä ei saa laittaa energiajätteeseen, sillä se vähentää jätteen energia-arvoa. PVC-muovi (merkintä 03), elektroniikka ja vaarallinen jäte eivät myöskään kuulu energiajätteeseen. Esimerkiksi väärin lajitellut paristot aiheuttavat vuosittain useita tulipaloja ja vaarallisia tilanteita energiajätteen käsittelyssä.

Miksi energiajäte lajitellaan?

Oikein lajitellusta energiajätteestä saadaan paljon energiaa, ja sitä voidaan käyttää polttoaineena rinnakkaispolttolaitoksissa.

Toimi näin

Energiajätteelle ei tarvita erityistä pussia.

Vinkki!

Älä polta energiajätettä kotona. Makeispussin laittaminen avotuleen aiheuttaa yhtä palon myrkyllistä savua kuin 10 000 makeispussin polttaminen polttolaitoksessa. 

Tyhjennysväli?

Kiinteistöjen energiajäteastiat tyhjennetään neljän viikon välein. Poikkeuksellisesti pienet, 1–6 henkilön kotitaloudet voivat hakea Pohjanmaan jätelautakunnalta energiajäteastian pidennettyä kahdeksan viikon tyhjennysväliä. Kahdeksan viikon tyhjennysvälin hyväksymiseksi jätelautakunta edellyttää, että kotitaloudessa on riittävän suuri energiajäteastia: 1–2 henkilön kotitaloudessa vähintään 140 litraa, 3–4 henkilön taloudessa vähintään 240 litraa ja 5-6 henkilön taloudessa vähintään 360 litraa. Jäteastian tyhjennysvälin pidentämistä kahdeksaan viikkoon haetaan täyttämällä jätelautakunnan verkkosivustossa oleva lomake Energiajäteastian tyhjennysvälin pidentäminen.

Missä energiajätettä otetaan vastaan?

Kaikki kotitaloudet lajittelevat energiajätteen ja laittavat sen kiinteistön energiajäteastiaan.

Jätesanasto

Mitä? Minne? Miten?

Syötä hakusana tai etsi listasta aakkosten mukaan