Vapaa-ajan asunnoissa

Vapaa-ajan asunnoilla päivittäin syntyvää jätettä on keittiö-, WC- ja työtilajäte. Jätteet lajitellaan bio- ja energiajätteisiin.

Ekoroskilla on vapaa-ajan asunnoille tarkoitettu 168 keräyspisteen verkosto, joka on käytettävissä kesäkuukausina toukokuusta syyskuuhun. Keräyspisteet on tarkoitettu keittiöjätteelle, ja bio- ja energiajäte lajitellaan erikseen, kuten asuntokiinteistöissä. Kiitos, että lajittelet jätteesi!

Biojäte

Biojätettä syntyy päivittäin keittiössä ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä. Biojätteeseen laitetaan ruoantähteet, kuten pilaantuneet elintarvikkeet, kalanperkeet sekä hedelmien, vihannesten ja kananmunan kuoret. Myös teepussit sekä suodatinpussit ja kahvinporot laitetaan biojätteeseen. Biojätepussiin ei saa laittaa jogurttipurkkeja, leipä- ja hedelmäpusseja tai muita pakkauksia. Ruokaöljyt ja keitot kannattaa laittaa tyhjään maitopurkkiin, joka teipataan kiinni.

Suosittelemme biojätteiden pakkaamista paperipussiin. Ne voidaan laittaa myös sanomalehdestä taiteltuun pussiin. Pussin koko saa olla enintään 30 litraa. Saat lisätietoa paperipussin käytöstä klikkaamalla kohdasta Biojätepussi tässä alla. 

Asuntojen energiajäte

Energiajätettä syntyy päivittäin keittiössä, WC:ssä ja työtiloissa. Energiajätteeseen kuuluvat vaipat, terveyssiteet ja vastaavat hygieniatuotteet, likaiset kartonki- ja muovipakkaukset, kuten elintarvikepakkaukset, leivinpaperi, käytetty talouspaperi, lautasliinat, lahjapaperit ja -nauhat. Myös pöly ja pölynimurin pussit kuuluvat energiajätteeseen.

Energiajäte pakataan muovi- tai paperikassiin, jonka koko on enintään 30 litraa.        

Jätesanasto

Mitä? Minne? Miten?

Syötä hakusana tai etsi listasta aakkosten mukaan