Vid fritidsbostaden

Vid fritidsbostaden samlas sådant avfall in som uppstår varje dag i köket, på toaletten och i arbetsrummet. Avfallet sorteras i bio- och energiavfall.

Ekorosk upprätthåller ett nätverk av 168 insamlingspunkter för fritidsbostäder under sommarmånaderna maj-september. Insamlingspunkterna är avsedda för köksavfall, bio- och energiavfall sorteras separat, lika som vid bostäder. Tack för att du sorterar!

Bioavfall

Bioavfall uppstår varje dag i köket i samband med matlagning och måltider. I bioavfallet lägger du matrester som till exempel skämd och dålig mat, fiskrens, frukt-, grönsaks- och äggskal. Du får också lägga tepåsar samt kaffesump med filter i bioavfallet. Inga yoghurtburkar, brödpåsar, fruktpåsar eller övriga förpackningar får sättas i bioavfallspåsen. Matoljor och soppor kan med fördel sättas i ett tomt mjölkpaket som du tejpar igen.

Vi rekommenderar att du packar bioavfallet i en papperspåse. Övriga alternativ är en påse vikt av en dagstidning. Påsen får vara högst 30 liter stor. Mera information om papperspåsar hittar du när du klickar på rubriken Bioavfallspåsen här nedanför.

Energiavfall vid bostaden

Energiavfall uppstår varje dag i köket, toaletten och vid skrivbordet. Till energiavfallet hör blöjor, bindor och liknande hygienprodukter, smutsiga kartong- och plastförpackningar som till exempel livsmedelsförpackningar, bakplåtspapper, använt hushållspapper, servetter, presentpapper och band. Även damm och dammsugarpåsar hör hemma i energiavfallet.

Energiavfallet packas i plast- eller papperspåsar som är max 30 liter.

Avfallsordlista

Vad? Vart? Hur?

Skriv in ett sökord eller klicka på en bokstav