Vid fritidsbostaden

Vid fritidsbostaden samlas sådant avfall in som uppstår varje dag i köket, på toaletten och i arbetsrummet. Avfallet sorteras i bio- och energiavfall.

Ekorosk upprätthåller ett nätverk av 168 insamlingspunkter för fritidsbostäder under sommarmånaderna maj-september. Insamlingspunkterna är avsedda för köksavfall, bio- och energiavfall sorteras separat, lika som vid bostäder. Tack för att du sorterar!

Bioavfall

Bioavfall uppstår varje dag i köket i samband med matlagning och måltider. I bioavfallet lägger du matrester som till exempel skämd och dålig mat, fiskrens, frukt-, grönsaks- och äggskal. Du får också lägga tepåsar samt kaffesump med filter i bioavfallet. Inga yoghurtburkar, brödpåsar, fruktpåsar eller övriga förpackningar får sättas i bioavfallspåsen. Matoljor och soppor kan med fördel sättas i ett tomt mjölkpaket som du tejpar igen.

Vi rekommenderar att du packar bioavfallet i en papperspåse. Övriga alternativ är en påse vikt av en dagstidning eller en plastpåse. Påsen får vara högst 30 liter stor.

Energiavfall vid bostaden

Energiavfall uppstår varje dag i köket, toaletten och vid skrivbordet. Till energiavfallet hör blöjor, bindor och liknande hygienprodukter, smutsiga kartong- och plastförpackningar som till exempel livsmedelsförpackningar, bakplåtspapper, använt hushållspapper, servetter, presentpapper och band. Även damm och dammsugarpåsar hör hemma i energiavfallet.

Energiavfallet packas i plast- eller papperspåsar som är max 30 liter.

Avfallsordlista

Vad? Vart? Hur?

Skriv in ett sökord eller klicka på en bokstav