Bioavfallspåsen

Vi rekommenderar att du packar bioavfallet i en papperspåse, eftersom den passar bäst in i bioavfallets behandling. Avfallsföreskrifterma tillåter också av Ekorosk godkända biologiskt nedbrytbara påsar, som följer EN13432 standarden. Påsen får vara högst 30 liter. Plastpåsar är inte tillåtna för bioavfallet.

Det finns särskilda papperspåsar för bioavfall till salu i matbutikerna. Du hittar dem i hyllan med soppåsar och städartiklar. Det är skillnad på de olika papperspåsarna som finns till salu i butikerna. Därför rekommenderar vi att du prövar dig fram till en papperspåse du är nöjd med.

Även andra papperspåsar går att använda, så länge de inte innehåller plast. Du kan packa bioavfallet i till exempel papperspåsar för mjöl, mysli- eller kexpaket, kuvert, olika produktpåsar av papper för till exempel bröd, lösgodis och potatis eller papperspåsen som postpaketet kom i.

Det finns tre hörnstenar för användningen av papperspåsar till bioavfall.

  • Använd en papperspåse avsedd för bioavfall. Det finns särskilda papperspåsar av behandlat kraftpapper framtagna för ändamålet som bättre tål fukt.
  • Papperspåsen ska stå luftigt i sin hållare.
  • För ut papperspåsen var tredje dag.

När man lägger bioavfall i en papperspåse så är det viktigt att förvara papperspåsen så luftigt som möjligt. Bioavfall är fuktigt och blöter lätt upp en papperspåse, om inte luften kommer åt att cirkulera i sophinken. I butikerna finns också särskilda kärl för ändamålet. Om du använder en vanlig sophink för bioavfallet ska du därför lägga ett ventilationsgaller eller ett grytunderlägg av metall i bottnen av sophinken. Låt fantasin flöda!

Byt papperspåse med 3 dagars mellanrum också om den inte fylls före det.

Ett knep som ökar bioavfallspåsens hållbarhet är att lägga något inne i bottnen av papperspåsen som fuktspärr, innan du börjar fylla den med bioavfall. Du kan använda till exempel en äggkartong, apelsinskal eller gammalt bröd. Äggkartongen suger upp vätska och gör så att papperspåsen håller bättre. Bioavfallet luktar mindre när du fodrar bioavfallspåsen med en äggkartong. Ett annat alternativ är att knyckla ihop en tidningssida och lägga den i bottnen av papperspåsen.

Papperspåsen håller bättre ju torrare bioavfallet är. Därför kan en metod vara att låta bioavfallet torka en stund innan du lägger det i papperspåsen. Detta gäller särskilt kaffefilter. Torrt matavfall luktar inte heller lika mycket som blött.

Några knep till:

  • Låt blött bioavfall rinna av innan det läggs i påsen, det går lättare att samla upp bioavfallet ur vasken med en slaskskrapa.
  • Ta ut hela matavfallspåsen i matavfallsbehållaren, då riskerar du inte att påsen går sönder på vägen bioavfallskärlet.
  • Sätt inget under påsen, som till exempel kartong.