Bioavfallspåsen

Vi rekommenderar att du packar bioavfallet i en papperspåse. Det finns särskilda papperspåsar för bioavfall till salu i matbutikerna. För att ha bättre hållbarhet bör papperspåsen vara vaxad på insidan. Du hittar dem i hyllan med soppåsar och städartiklar. Men även andra papperspåsar går att använda, så länge de inte innehåller plast. Du kan packa bioavfallet i till exempel papperspåsar för mjöl, mysli- eller kexpaket, kuvert, olika produktpåsar av papper för till exempel bröd, lösgodis och potatis eller papperspåsen som postpaketet kom i.

Förvara papperspåsen luftigt

När man lägger bioavfall i en papperspåse så är det viktigt att förvara papperspåsen så luftigt som möjligt. Bioavfall är fuktigt och blöter lätt upp en papperspåse, om inte luften kommer åt att cirkulera i sophinken. Om du använder en vanlig sophink för bioavfallet ska du därför lägga ett ventilationsgaller eller ett grytunderlägg av metall i bottnen av sophinken. Låt fantasin flöda!

För ut bioavfallspåsen i soptunnan när du fyllt den till hälften. Det är lättare att vika ihop papperspåsen och bära ut den, om du inte fyller den helt upp till den övre kanten. Byt papperspåse med 3-4 dagars mellanrum om den inte fylls före det.

När du använder papperspåse för bioavfall

Ett knep som ökar bioavfallspåsens hållbarhet är att lägga något i bottnen av papperspåsen som fuktspärr, innan du börjar fylla den med bioavfall. Du kan använda till exempel en äggkartong, apelsinskal eller gammalt bröd. Äggkartongen suger upp vätska och gör så att papperspåsen håller bättre. Bioavfallet luktar mindre när du fodrar bioavfallspåsen med en äggkartong. Ett annat alternativ är att knyckla ihop en tidningssida och lägga den i bottnen av papperspåsen.

Papperspåsen håller bättre ju torrare bioavfallet är. Därför kan en metod vara att låta bioavfallet torka en stund innan du lägger det i papperspåsen. Detta gäller särskilt kaffefilter. Torrt matavfall luktar inte heller lika mycket som blött.