Vid egnahemshuset

Vid bostaden samlas sådant avfall in som uppstår varje dag i köket, på toaletten och i arbetsrummet. Det vanligaste insamlingssystemet vid fastigheten är att ha skilda soptunnor för bio- och energiavfall. Tack för att du sorterar!

Bioavfall

Bioavfall uppstår varje dag i köket i samband med matlagning och måltider. I bioavfallet lägger du matrester som till exempel skämd och dålig mat, fiskrens, frukt-, grönsaks- och äggskal. Du får också lägga tepåsar samt kaffesump med filter i bioavfallet. Inga yoghurtburkar, brödpåsar, fruktpåsar eller övriga förpackningar får sättas i bioavfallspåsen. Matoljor och soppor kan med fördel sättas i ett tomt mjölkpaket som du tejpar igen.

Vi rekommenderar att du packar bioavfallet i en papperspåse, eftersom den passar bäst in i bioavfallets behandling. Avfallsföreskrifterna tillåter också av Ekorosk godkända biologiskt nedbrytbara påsar, som följer EN13432 standarden. Påsen får vara högst 30 liter. Plastpåsar är inte tillåtna för bioavfallet.

Mera information om papperspåsar hittar du när du klickar på rubriken Bioavfallspåsen här nedanför.

Det finns en risk att bioavfallet fryser fast i bioavfallskärlet när temperaturen pendlar kring nollstrecket. För att undvika detta kan du lägga en dagstidning i bottnen av bioavfallskärlet. Ett annat knep är att låta bioavfallspåsen stå en kort stund ute i kylan innan du lägger den i bioavfallskärlet.

Några knep till:

  • Låt blött bioavfall rinna av innan det läggs i påsen, det går lättare att samla upp bioavfallet ur vasken med en slaskskrapa.
  • Ta ut hela matavfallspåsen i matavfallsbehållaren, då riskerar du inte att påsen går sönder på vägen bioavfallskärlet.
  • Sätt inget under påsen, som till exempel kartong.

Fastighetens bioavfallskärl ska enligt avfallshanteringsföreskrifterna tömmas med högst 2 veckors tömningsintervall.

Energiavfall vid bostaden

Energiavfall uppstår varje dag i köket, toaletten och vid skrivbordet. Till energiavfallet hör blöjor, bindor och liknande hygienprodukter, smutsiga kartong- och plastförpackningar som till exempel livsmedelsförpackningar, bakplåtspapper, använt hushållspapper, servetter, presentpapper och band. Även damm och dammsugarpåsar hör hemma i energiavfallet.

Energiavfall behöver ingen särskild påse.

Fastighetens energiavfallskärl ska tömmas med 4 veckors tömningsintervall. Undantagsvis kan mindre hushåll anhålla hos Österbottens avfallsnämnd om förlängt tömningsintervall för energiavfallet till åtta veckor. För åtta veckors tömningsintervall kräver avfallsnämnden att hushållet har tillräckligt stort energiavfallskärl, för 1-2 personers hushåll minst 140 liter, för 3-4 personers hushåll minst 240 liter samt för 5-6 personers hushåll minst 360 liter. För att förlänga intervallet mellan tömningarna till 8 veckor, ska du fylla i nämndens blankett ”Förlängning av tömningsintervall av energiavfallskärl” på avfallsnämndens hemsida.

Avfallsordlista

Vad? Vart? Hur?

Skriv in ett sökord eller klicka på en bokstav