Bioavfall

Bioavfall

Vad är bioavfall?

Bioavfall uppstår varje dag i köket i samband med matlagning och måltider. I bioavfallet lägger du matrester som till exempel skämd och dålig mat, fiskrens, frukt-, grönsaks- och äggskal. Du får också lägga tepåsar samt kaffesump med filter i bioavfallet. Matoljor och soppor kan med fördel sättas i ett tomt mjölkpaket som du tejpar igen.

Vad får inte sorteras som bioavfall?

Inga yoghurtburkar, brödpåsar, fruktpåsar eller övriga förpackningar får sättas i bioavfallspåsen. Trädgårdsavfall ska inte heller sättas med bioavfallet.

Varför ska bioavfall sorteras?

Av rätt sorterat bioavfall gör man biogas som förädlas till fordonsbränsle för fordon samt kompostjord eller gödsel.

Hur gör jag?

Vi rekommenderar att du packar bioavfallet i en papperspåse. Ett annat alternativ är en påse vikt av en dagstidning. Påsen får vara högst 30 liter stor.

Knep?

Det finns en risk att bioavfallet fryser fast i bioavfallskärlet när temperaturen pendlar kring nollstrecket. För att undvika detta kan du lägga en dagstidning i bottnen av bioavfallskärlet. Ett annat knep är att låta bioavfallspåsen stå en kort stund ute i kylan innan du lägger den i bioavfallskärlet.

Tömningsintervall?

Fastighetens Bioavfallskärl ska enligt avfallshanteringsföreskrifterna tömmas med högst 2 veckors tömningsintervall.

Var tas bioavfall emot?

Samlas in hemma hos alla hushåll och sätts i bioavfallskärlet på gården.

Avfallsordlista

Vad? Vart? Hur?

Skriv in ett sökord eller klicka på en bokstav