Energia- ja biojäteastiat

Asunto-osakeyhtiöissä kerätään sellaista jätettä, joka syntyy päivittäin, siis keittiö-, WC- ja työtilajätettä. Yleisimmin kiinteistöissä on käytössä erilliset jäteastiat bio- ja energiajätteelle. Kiitos, että lajittelet jätteesi!

Biojäte

Biojäteastiat tyhjennetään vähintään kahden viikon välein kunnan jätteidenkäsittelymääräysten mukaisesti.

Biojäte on parasta pakata paperipussiin, sillä se sopii parhaiten biojätteen käsittelyyn. Myös muovikasseja voi käyttää. Kassin tai pussin koko saa olla enintään 30 litraa.

Biojäte voi jäätyä kiinni biojäteastiaan talviaikaan, jolloin lämpötila liikkuu nollan molemmilla puolilla. Näin voit estää biojätepussin jäätymisen kiinni jäteastiaan:

  • Anna biojätepussin olla hetken aikaa pakkasessa, ennen kuin laitat sen biojäteastiaan.
  • Laita biojäteastian pohjalle sanomalehteä. Paperi hajoaa mädätysprosessissa biojätteen kanssa eikä haittaa käsittelyä.
  • Pakkaa biojäte muovikassiin. Muovi ei tartu jäteastiaan yhtä helposti.

Biojäteastian koko ja jäteastioiden määrä riippuu asunto-osakeyhtiön asukasmäärästä. Asunto-osakeyhtiön tulee biojätekeräystä suunnitellessaan varata jätteille tilaa 10 litraa henkilöä kohti. Manuaalisesti siirrettävien biojäteastioiden suurin sallittu koko on 240 litraa, ja tarvittaessa biojäteastioita voi olla useampia. Maahan upotettavat jätesäiliöt voivat olla suurempia, sillä ne tyhjennetään nosturilla.

Energiajäte

Energiajäteastia tyhjennetään neljän viikon välein kunnan jätteidenkäsittelymääräysten mukaisesti. Kaikki jäteastiat voidaan tyhjentää tarvittaessa useammin haju- tai roskaamisongelmien välttämiseksi. Ekopisteeseen voidaan myös viedä enemmän jätettä (kuten kartonkia, mikä lisää materiaalin kierrätystä).

Pakkaa energiajätteet mieluiten muovikassiin. Kassin koko saa olla enintään 30 litraa.

Energiajäteastian koko ja jäteastioiden määrä riippuu asunto-osakeyhtiön asukasmäärästä. Asunto-osakeyhtiön tulee energiajätekeräystä suunnitellessaan varata jätteille tilaa 20 litraa henkilöä kohti. Suurimpien manuaalisesti siirrettävien energiajäteastioiden koko on 660 litraa, ja tarvittaessa jäteastioita voi olla useampia. Maahan upotettavat jätesäiliöt voivat olla suurempia, sillä ne tyhjennetään nosturilla.

Lue lisää jäteastioiden ominaisuuksia ja tyhjentämistä koskevista vaatimuksista Pohjanmaan jätelautakunnan ohjeista.