Muovi pois biojätteestä kesällä

2023-05-22

Muovi pois biojätteestä kesällä

19. heinäkuuta alkaen tulee muovi ottaa pois biojätteen joukosta. Tämä tarkoittaa sekä ympäröivää muovipussia että mahdollisia pakkauksia, jotka ovat joutuneet biojätteeseen, kun sisältö on ollut homeista tai pilaantunutta.

Biojäte kuljetetaan biokaasulaitoksiin, missä siitä tehdään biokaasua ja kompostimultaa. Muovipusseihin lajiteltu biojäte tapaa sisältää enemmän väärinlajiteltua muovia kuin paperipussiin lajiteltu biojäte. Biojätteen esikäsittelystä huolimatta voi väärinlajiteltua muovia joutua prosessiin. Väärinlajittelun tulee vähentyä, jotta biokaasulaitokset suostuvat ottamaan biojätteemme vastaan. Biokaasulaitokset haluavat myös eroon ympäröivästä muovipussista.

Tämän takia Pohjanmaan jätelautakunta päätti viimeisimmässä kokouksessaan toukokuun alussa, että tavallisia muovipusseja ei saa enää käyttää biojätteelle 19. heinäkuuta alkaen.

Siksi biojäte tulee jatkossa pakata paperipusseihin, mieluusti vahattuihin, sillä ne kestävät paremmin, kun ne tulevat kosteiksi. Paperipussi koostuu paperikuiduista, jotka ovat 100 % biologisesti hajoavia. Paperi on uusiutuva raaka-aine, joka sopii luonnollisesti biokaasutuotantoon.

Jätehuoltomääräyksissä sallitaan myös Ekoroskin hyväksymät biohajoavat pussit, jotka ovat standardin EN13432 mukaiset. Ekorosk suosittelee kuitenkin paperipussin käyttöä. Koska markkinoilla on vain tietyt hyväksyttävät biohajoavat muovipussit, on suuri vaara, että kuluttaja valitsee väärän pussin. Jos käytetään väärää biohajoavaa muovipussia, muodostuu paakkuja, jotka sulkevat biokaasun biokaasuprosessin putket. Tavanomaisia muovipusseja ei saa käyttää.    

Mistä löydän paperipusseja?

Paperipusseja biojätteelle voi ostaa kaupoista, mistä ne löytyvät samasta hyllystä kuin roskapussit. Monissa ruokakaupoissa voi hedelmiä ja vihanneksia ostaa paperipussissa. Siihen voi sitten laittaa biojätettä. Biojätettä voi laittaa myös paperipakkauksiin, joita löytyy kotoa, kuten tyhjiin sokeri-, jauho- tai hiutalepusseihin. Murojen ja perunoiden paperipakkaukset sopivat myös mainiosti biojätteelle.

Miten teen?

Meillä on kaksi neuvoa, joilla paperipussi kestää paremmin:

  1. Käytä pussin pohjalla jonkinlaista kosteussuojaa ennen kuin alat täyttämään sitä biojätteellä. Se voi olla esimerkiksi kaalinlehtiä, appelsiininkuoria, kuivaa leipää tai kartonginpaloja kananmunakennosta tai pizzalaatikosta.
  2. Anna paperipussin seistä ilmavasti, jotta ilma pääsee kiertämään sen ympärillä. Näin kosteus haihtuu biojätteestä helpommin ja pussi kestää paremmin. Anna paperipussin siis seistä verkkokorissa tai astiassa, josta löytyy reikiä.