Plasten bort ur bioavfallet i sommar

2023-05-22

Plasten bort ur bioavfallet i sommar

Från och med den 19 juli ska plasten bort ur bioavfallet, detta gäller både den omgivande plastpåsen och eventuella förpackningar av plast som hamnat i bioavfallet för att innehållet är mögligt eller skämt.

Bioavfallet transporteras till biogasanläggningar där man producerar biogas och kompostjord. Bioavfall som sorteras i plastpåsar tenderar att innehålla mer felsorterat plast jämfört med bioavfall sorterat i papperspåsar. Trots förbehandlingen av bioavfallet kan felsorterad plast komma med i processen. Felsorteringen måste minska för att biogasanläggningarna ska vara villiga att ta emot vårt bioavfall. Biogasanläggningarna vill också bli av med den omgivande plastpåsen.

Detta är orsaken till att Österbottens avfallsnämnd på sitt senaste möte i början på maj beslutade att de vanliga plastpåsarna från och med den 19 juli inte längre får användas för bioavfallet. 

Därför ska bioavfallet i fortsättningen packas i papperspåsar, helst vaxade papperspåsar eftersom de håller bättre när de blir våta. Papperspåsen består av pappersfibrer som är 100 % biologiskt nedbrytbara. Papper är ett förnybart råmaterial som passar naturligt in i biogasproduktionen.  

Avfallsföreskrifterna tillåter också av Ekorosk godkända biologiskt nedbrytbara påsar, som följer EN13432 standarden. Ekorosk rekommenderar att man använder papperspåse. Eftersom det endast finns vissa bionedbrytbara plastpåsar på marknaden som uppfyller kraven, är risken stor att konsumenten väljer fel påse. Ifall fel bionedbrytbara plastpåse används bildar det klumpar som täpper igen rören i biogasprocessen. Vanliga plastpåsar får inte användas.

Var hittar jag papperspåsar för bioavfall?

Papperspåsar för bioavfall finns att köpa i butikshyllan för soppåsar.  Vid många matbutiker kan man köpa hem frukt och grönt i en papperspåse. I den kan man sen lägga bioavfallet. Du kan också lägga bioavfall i pappersförpackningar som du har hemma, till exempel tomma pappersförpackningar för socker, mjöl eller gryn. Pappersförpackningar för flingor och potatis fungerar också utmärkt för bioavfall.

Hur gör jag?

Det finns två tips som gör att papperspåsen håller bättre:

  1. Använd nån form av fuktspärr i bottnen av papperspåsen innan du börjar fylla den med bioavfall. Det kan vara till exempel kålblad, apelsinskal, torrt bröd eller kartongbitar av en ägg- eller pizzakartong.
  2. Låt papperspåsen stå luftigt så att luften kommer att cirkulera runt den. Då avdunstar fukten ur bioavfallet lättare och påsen håller bättre. Låt alltså papperspåsen stå i en behållare av galler eller en perforerad behållare.