Rinki-ekopisteisiin vain pakkauksia – huonekalut hyötykäyttöasemille

2020-05-07

Rinki-ekopisteisiin vain pakkauksia – huonekalut hyötykäyttöasemille

Valtakunnallisessa Rinki-ekopisteverkostossa kerätään kotitalouksien pakkauksia.

Lisäksi lähes kaikista pisteistä löytyy paperin ja osasta myös vaatteiden keräys. Muut jätteet eivät kuulu ekopisteille. Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy ja Ekorosk neuvovat, minne eri jätteet tulee toimittaa.

Tänä keväänä monet suomalaiset viettävät paljon aikaa kotona. Tämä näkyy kodeissa lisääntyvänä jätemääränä. Kodeissa syntyy nyt erityisesti pakkausjätteitä, remonttijätteitä ja puutarhajätteitä.

Rinki-ekopisteille vain pakkauksia – muut jätteet hyötykäyttöasemille

Pakkausjätteet kuuluvat Rinki-ekopisteille tai kiinteistön keräysastiaan. Jos keräysastiat ovat täynnä, jätettä ei saa jättää maahan astioiden viereen, vaan ne tulee varastoida, kunnes tilaa taas löytyy.
Ekopisteille saa viedä ainoastaan niitä pakkausjätteitä, joille siellä on keräysvälineet. Ekopisteille ei saa viedä muuta jätettä, kuten huonekaluja ja sähköromua, ne tulee viedä hyötykäyttöasemalle.

Pakkausjätemäärät kasvussa

Rinki tiivistää vilkkaina kausina ekopisteillä keräyssäiliöiden tyhjennysvälejä, jotta pisteet pysyvät siistinä. Ringin asiakaspalveluun kannattaa ilmoittaa, jos pisteellä on täyttä tai sotkuista. Rinki seuraa astioidensa täyttymistä myös edistyneen tekniikan avulla. Esimerkiksi kartonki- ja muovipakkausten puristimista saadaan automaattisesti tyhjennysilmoitus.
– Monet ovat nyt kotosalla ja pakkausjätettä kertyy paljon. Olemme vastanneet kysyntään tiivistämällä tyhjennysvälejä entisestään. Käyttäjien palaute on meille erittäin tärkeää, jotta saamme ajankohtaista tietoa pisteiden toimivuudesta, kertoo Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n operatiivinen johtaja Pertti Tammivuori.

Ekoroskin alueella on 84 Rinki-ekopistettä, tämän lisäksi Ekorosk ylläpitää 170 ekopistettä vapaaehtoisesti.
Kartonki- ja lasipakkauksille ja metallille on yli 1 850 Rinki-ekopistettä ympäri Suomen, muovipakkauksia kerätään yli 650 keräyspisteessä. Lähimmän Rinki-ekopisteen sijainnin voi tarkistaa helposti osoitteessa rinkiin.fi. Hakuja voi tehdä sijainnin tai kerättävän pakkausmaterialain mukaan. Pakkauksia kerätään myös kuntien ylläpitämissä keräyspisteissä ja kiinteistöillä.
Muille jätteille on Suomessa erilliset vastaanotto- ja keräyskanavansa. Koko Suomen kaikkien jätteiden vastaanottopaikat voi tarkistaa karttahausta, joka on osoitteessa www.kierratys.info.

Pakkauksilla valtakunnalliset lajitteluohjeet

Pakkausten lajittelu on helppoa, sillä samat lajitteluohjeet pätevät koko Suomessa. Valtakunnalliset lajitteluohjeet on julkaistu osoitteessa rinkiin.fi/lajitteluohjeet.

Ringin asiakaspalvelu neuvoo

Ringin asiakaspalvelu ottaa mielellään palautetta vastaan Rinki-ekopisteiden toiminnasta sekä neuvoo pakkausten lajittelupulmissa: puh. 0800 133 888 (maksuton, ark. klo 7–21 ja la klo 9–18) ja asiakaspalvelu@rinkiin.fi.
Palautetta ekopisteistä voi antaa kätevästi myös verkkolomakkeella osoitteessa rinkiin.fi/ekopistepalaute.

Huonekalut ja sähkölaitteet Ekoroskin hyötykäyttöasemalle

Poikkeusolot ovat innostaneet monia siivoamaan tai remontoimaan kotejaan. Eri puolilla Suomea paikallisten jäteyhtiöiden ja -laitosten hyötykäyttöasemilla onkin viime viikkoina rikottu kävijäennätyksiä. Hyötykäyttöasemalla on hyvä käydä silloin, kun siellä on rauhallisempaa, esimerkiksi aikaisin aamulla.
Vaaralliset jätteet, sähkölaitteet ja monet muut materiaalit vastaanotetaan hyötykäyttöasemilla maksutta.
Hyötykäyttöasemilla on henkilökuntaa neuvomassa lajittelua. Ekoroskin kotisivuilta kannattaa ennen hyötykäyttöasema-asiointia tarkastaa aukioloajat ja vastaanottokäytännöt. Kiireettömän asioinnin kannattaa siirtää poikkeusolojen jälkeiseen aikaan. Ekorosk on joutunut rajoittamaan kävijämäärää hyötykäyttöasemilla 10 henkilöön kerralla poikkeusolojen vuoksi.