30 vuotta jätteenkäsittelyä

2020-11-27

30 vuotta jätteenkäsittelyä

Ekoroskin perustamisesta tulee 30 vuotta nyt marraskuussa. Tämä teki jätteen vastaanottamisesta ja käsittelystä järjestelmällisempää ja strukturoidumpaa.

Ekoroskin keräysjärjestelmän pohjimmaiset toimintaperiaatteet luotiin jo alkuvaiheessa. Ne perustuvat edelleenkin jatkuvasta lajitteluohjeiden tiedottamisesta kotitalouksille, ja jätteen ammattimaisesta vastaanottamisesta useammalla eri vastaanottopisteellä.

– Esimerkiksi bio- ja energiajätteiden lajittelu tapahtuu kokonaan kotitalouksien toimesta. Biojätteen jatkohyödyntämisen kannalta tämä on ratkaisevaa. Iso kiitos kotitalouksille siitä! toteaa Ekoroskin toimitusjohtaja Michael Östman.

Ekorosk oli useammassa asiassa suomalaisen jätteenkäsittelyn uranuurtaja. Ekoroskin alueelle luotiin ensimmäinen kattava jätteiden keräysjärjestelmä, joka muodostuu tänäkin päivänä kiinteistöllä, ekopisteellä ja hyötykäyttöasemalla lajittelusta.

Kaksijakoinen maksujärjestelmä, joka nojautuu kiinteään osuuteen ja käsittelymaksuun, oli esimerkki, joka otettiin käyttöön myös muualla Suomessa. Myös kunnallinen jätelautakunta oli ensimmäinen laatuaan. Ekoroskin hyötykäyttöaste oli omaa luokkaansa koko maassa ensimmäiset 20 vuotta.

Ekoroskin toimintaa leimaavat vahvasti vielä nykyisinkin yhtiön syntyä ohjanneet visiot ja pohjimmaiset toimintaperiaatteet. Kaikki kotitaloudet siirtyivät biojätteen erilliskeräykseen vuonna 2018. Yhdessä kotitalouksien kanssa otamme tulevina vuosina askeleen kohti kiertotalousyhteiskuntaa.

Lue lisää Ekoroskin synnystä asiakaslehdestä, joka saapuu postilaatikkoosi tällä viikolla, tai verkkosivuilta.