Biojäte lajitellaan paremmin kun sillä on oma astia

2019-08-29

Biojäte lajitellaan paremmin kun sillä on oma astia

Kesällä tehdyn analyysin perusteella biojäte lajitellaan paremmin, sen jälkeen kun kaikki kotitaloudet ovat saaneet oman keräysastian biojätteelle, todetaan Ekoroskilta.

Biojätteen oikeinlajitteluprosentti on parantunut huomattavasti ollen tänä vuonna 91 %, vastaava luku vuonna 2018 oli 83 %.
– On ilahduttavaa, että kotitaloudet tuntevat vastuunsa lajittelusta, toteaa Ekoroskin toimitusjohtaja Michael Östman.

Poiminta-analyysiä varten avattiin yhteensä 2400 jätepussia, 1200 biojätepussia ja 1200 energiajätepussia. Pussien sisältö punnittiin ja analysoitiin. Myös energiajätteellä on korkea oikeinlajitteluprosentti (81 %), ja senkin laatu paranee:
– Energiajätteessä oli enemmän vaippajätettä kuin koskaan aikaisemmin, yhteensä 11 %. On tosi kiva huomata, että vaippajätteet menevät sinne mihin ne kuuluvatkin mennä, sanoo Ekoroskin ympäristöinsinööri Asta Silvanne, joka vastaa poiminta-analyysin toteutuksesta. 

Vaipat ja siteet ovat kuuluneet energiajätteeseen vuodesta 2016 alkaen.

Parannettavaa löytyy vielä kartongin ja paperin lajittelussa. Molempien jätelajien kierrätys raaka-aineena on helppoa, kunhan ne lajitellaan oikein ja viedään ekopisteelle. Niille löytyy myös runsaasti keräysastioita sekä ekopisteissä että asuntoyhtiöissä.

Lajittele oikein:

Lemmikkieläinten jätökset -> energiajätteeseen
Vaipat ja siteet -> energiajätteeseen
Kartonki, esim. kanamunakennot, paperipussit ja pikkuleipälaatikot -> ekopisteen tai asuntoyhtiön kartonkiastiaan
Paperi, esim. sanomalehdet, mainoslehdet ja kirjekuoret -> ekopisteen tai asuntoyhtiön paperiastiaan