Hajosiko paperipussi?

2023-09-15

Hajosiko paperipussi?

Hajosiko paperipussi? Ei hätää, tässä saat hyviä neuvoja, joilla paperipussi kestää pari-kolme päivää sisätiloissa ja vielä ulkona biojäteastiassakin. 

  • Käytä biojätteelle tarkoitettua paperipussia. Tarkoitukseen on saatavana erityisiä käsitellystä voimapaperista valmistettuja paperipusseja, jotka kestävät paremmin kosteutta. Ruokakaupoissa myydään erityisiä biojätteelle tarkoitettuja paperipusseja. Ne löytyvät samasta hyllystä kuin roskapussit ja siivoustuotteet. Myytävien paperipussien välillä on eroja. Tästä syystä suosittelemme kokeilemaan erilaisia paperipusseja, kunnes löydät omaan käyttöösi sopivan.
  • Biojätepussin kestävyys paranee laittamalla paperipussin pohjalle jotakin kosteussuojaksi ennen biojätteen lisäämistä. Tähän voi käyttää esimerkiksi kananmunakennoa, appelsiininkuoria tai vanhaa leipää. Kananmunakenno imee nestettä, jolloin paperipussi kestää paremmin.
  • Paperipussin tulee olla astiassa ilmavasti. Jos paperipussi on ämpärissä, jossa ilma ei pääse kiertämään, se hajoaa. Muoviämpärissä kosteus ei haihdu, jolloin paperipussista tulee märkä ja se menee rikki. Laita paperipussin alle ritilä, jotta ilma pääsee kiertämään. Kosteus haihtuu ja paperipussi kestää paremmin. Kaupoissa on myös erityisiä astioita tähän tarkoitukseen.
  • Vie paperipussi jäteastiaan kolmen päivän välein, myös silloin, jos se ei täyty tätä ennen.
  • Voit myös vuorata pihalla olevan biojäteastian paperilla, kartonginpaloilla tai ohuella sahanpurukerroksella, joka imee liiallisen kosteuden. Silloin biojäteastia pysyy puhtaampana. Paperi, kartonki ja pieni määrä sahanpurua koostuvat kuiduista, ja ne sopivat biokaasulaitoksen prosessiin ongelmitta.

Ekorosk suosittelee pakkaamaan biojätteen paperipussiin, sillä se sopii parhaiten biojätteen käsittelyyn. Jätehuoltomääräysten mukaan Ekorosk voi hyväksyä myös biohajoavat pussit, jotka ovat standardin EN13432 mukaisia. Pussin koko voi olla enintään 30 litraa. Muovipusseja ei saa laittaa biojätteeseen.

Lue lisää biojätteen lajittelusta kotisivuiltamme kohdasta Lajittelu.