Rämnade papperspåsen?

2023-09-15

Rämnade papperspåsen?

Rämnade papperspåsen? Ingen panik, här kommer några goda råd, så att papperspåsen håller ett par-tre dagar inomhus, och ute i bioavfallskärlet också.

  • Använd en papperspåse avsedd för bioavfall. Det finns särskilda papperspåsar av behandlat kraftpapper framtagna för ändamålet som bättre tål fukt. Det finns särskilda papperspåsar för bioavfall till salu i matbutikerna. Du hittar dem i hyllan med soppåsar och städartiklar. Det är skillnad på de olika papperspåsarna som finns till salu i butikerna. Därför rekommenderar vi att du prövar dig fram till en papperspåse du är nöjd med.
  • Ett knep som ökar bioavfallspåsens hållbarhet är att lägga något inne i bottnen av papperspåsen som fuktspärr, innan du börjar fylla den med bioavfall. Du kan använda till exempel en äggkartong, apelsinskal eller gammalt bröd. Äggkartongen suger upp vätska och gör så att papperspåsen håller bättre.
  • Papperspåsen ska stå luftigt i sin hållare. Om papperspåsen står i ett ämbar där luften inte kan cirkulera, så går den sönder. I ett plastämbar avdunstar fukten inte och papperspåsen bir våt och går sönder. Lägg ett galler under papperspåsen, så att luften kan cirkulera runt den. Fukten avdunstar och papperspåsen håller bättre. I butikerna finns också särskilda kärl för ändamålet.
  • För ut papperspåsen var tredje dag, också om den inte blivit full innan dess.
  • Du kan också fordra bioavfallskärlet ute på gården med papper, kartongbitar eller ett tunt lager sågspån som suger i sig överloppsfukt. Då hålls bioavfallskärlet renare. Papper, kartong eller en liten mängd sågspån består av fibrer och går in i biogasanläggningens process utan problem.

Ekorosk rekommenderar att du packar bioavfallet i en papperspåse, eftersom den passar bäst in i bioavfallets behandling. Avfallsföreskrifterna tillåter också av Ekorosk godkända biologiskt nedbrytbara påsar, som följer EN13432 standarden. Påsen får vara högst 30 liter. Plastpåsar är inte tillåtna för bioavfallet.

Läs mera om sorteringen av bioavfall under rubriken Sortering här på vår hemsida.