Lajitteluvinkit komeronraivaukseen

2020-10-23

Lajitteluvinkit komeronraivaukseen

Lähestyvä talvi innostaa komeroiden raivaukseen, kun talvivaatteita tuodaan esille ja kesävaatteet laitetaan pois. Komeronraivauksessa on hyvä lajitella käytöstä poistetut tekstiilit ja kengät jo kotona seuraavasti:

  • Liian pienet tai käyttämättä jääneet ehjät vaatteet ja kengät voi viedä kirpputorille tai vaatevuokraamolle. Huomaa, että hyväntekeväisyyteen tarkoitetut tekstiilit on ehdottomasti oltava puhtaat ja ehjät. Kirpputorilla ei korjata vetoketjuja tai poisteta tahroja.
  • Puuvillaiset tekstiilit kuten t-paidat, farkut ja lakanat voidaan hyödyntää materiaalinkierrätyksessä. Niitä voi tarjota esimerkiksi kutomisesta tai ompelemisesta innostuneelle tutulle tai työväenopistolle. Jos tämä ei onnistu niin laita ne energiajätteeseen.
  • Laita rikkinäinen sekoitemateriaalista valmistettu vaate energiajätteeseen, se on hankala kierrättää uudeksi vaateeksi millään tavalla.
  • Kengät ja nahkatakit sekä muut nahkatuotteet ja sadevaatteet laitetaan kaatopaikkajätteeseen hyötykäyttöasemalla. Niiden valmistuksessa on käytetty PVC-muovia, jota ei voi polttaa energiajätteen seassa.

Suomessa on käynnissä Telaketjuhanke, jonka tehtävänä on edistää tekstiilien kestävää tuotantoa, käyttöä ja kiertoa.

Tästä linkistä saat hyviä vinkkejä, jos haluat panostaa laadukkaisiin tekstiileihin ja materiaaleihin, joita voidaan kierrättää.