Sortera så här när du städar garderoben

2020-10-23

Sortera så här när du städar garderoben

Vintern närmar sig och många städar garderoben samtidigt som man tar fram vinterkläderna och bär bort sommarkläderna. Det lönar sig att sortera textiler och skor som man tar ur bruk på följande sätt:

  • Hela kläder och skor som är för små eller inte används längre förs till loppis eller en kläduthyrning. Kom ihåg att textiler som du för till välgörenhet alltid måste vara hela och rena. Man reparerar inte dragkedjor eller tar bort fläckar vid loppis.
  • Textiler av bomull som T-skjortor, jeans och lakan kan användas vid materialåtervinning. Bjud till exempel ut dem till nån bekant som väver eller syr eller till arbetarinstitutet. Om detta inte lyckas lägg dem i energiavfallet.
  • Syntetiska kläder som gått sönder läggs i energiavfallet, de är svåra att återvinna till nya plagg.
  • Skor, läderjackor och andra saker av läder samt regnkläder förs till återvinningsstationen och läggs i deponiavfallet. Vid tillverkningen av dem används PVC och det går inte att bränna med energiavfallet.

Det pågår ett projekt som heter Telaketju i Finland, som har som mål att främja hållbar produktion, användning och cirkulation av textiler.

Via den här länken får du tips om vilka textiler och material som det löns att satsa på om du vill ha kläder av god kvalitet som går att återvinna.