Muovi pois biojätteestä kesällä

2023-05-22

Muovi pois biojätteestä kesällä

19.7. alkaen muovia ei ole enää saanut laittaa biojätteeseen. Tämä koskee niin biojätettä ympäröivää muovipussia kuin mahdollisia muovipakkauksia, jotka ovat päätyneet biojätteen joukkoon, koska niiden sisältö on homeessa tai pilaantunut.

Biojäte kuljetetaan biokaasulaitokselle, jossa siitä valmistetaan biokaasua ja kompostimultaa. Muovipusseihin lajiteltu biojäte sisältää usein enemmän väärin lajiteltua muovia verrattuna paperipussiin lajiteltuun biojätteeseen. Biojätteen esikäsittelystä huolimatta prosessiin voi päätyä väärin lajiteltua muovia. Väärinlajittelua on vähennettävä, jotta biokaasulaitokset haluavat ottaa vastaan biojätettä meiltä. Biokaasulaitokset haluavat myös eroon biojätettä ympäröivästä muovipussista.

Tästä syystä Pohjanmaan jätelautakunta päätti edellisessä kokouksessaan toukokuun alussa, että tavallisia muovipusseja ei enää saa käyttää biojätteelle 19.7. alkaen.

Ekorosk suosittelee pakkaamaan biojätteen paperipussiin, sillä se sopii parhaiten biojätteen käsittelyyn. Jätehuoltomääräysten mukaan Ekorosk voi hyväksyä myös biohajoavat pussit, jotka ovat standardin EN13432 mukaisia. Pussin koko voi olla enintään 30 litraa.

Miten toimin?

Paperipussin käyttöön biojätteelle liittyy kolme kulmakiveä.

  • Käytä biojätteelle tarkoitettua paperipussia. Tarkoitukseen on saatavana erityisiä käsitellystä voimapaperista valmistettuja paperipusseja, jotka kestävät paremmin kosteutta.
  • Paperipussin tulee olla astiassa ilmavasti.
  • Vie paperipussi jäteastiaan kolmen päivän välein.

Mistä löydän paperipusseja biojätteelle?

Biojätteelle tarkoitettuja paperipusseja voi ostaa kaupoista samalta hyllyltä, josta löytyvät myös muut roskapussit.  Monissa ruokakaupoissa hedelmiä ja vihanneksia voi ostaa paperipussissa. Pussin voi sen jälkeen laittaa biojätepussiksi. Myytävien paperipussien välillä on eroja. Tästä syystä suosittelemme kokeilemaan erilaisia paperipusseja, kunnes löydät omaan käyttöösi sopivan.

Voit myös laittaa biojätteen kotona oleviin paperipakkauksiin, esimerkiksi tyhjiin sokeri-, maito- tai suurimopakkauksiin. Myös muro- tai perunapakkaukset sopivat hyvin biojätteelle.