Plasten bort ur bioavfallet i sommar

2023-05-22

Plasten bort ur bioavfallet i sommar

Från och med den 19 juli ska plasten bort ur bioavfallet, detta gäller både den omgivande plastpåsen och eventuella förpackningar av plast som hamnat i bioavfallet för att innehållet är mögligt eller skämt.

Bioavfallet transporteras till biogasanläggningar där man producerar biogas och kompostjord. Bioavfall som sorteras i plastpåsar tenderar att innehålla mer felsorterat plast jämfört med bioavfall sorterat i papperspåsar. Trots förbehandlingen av bioavfallet kan felsorterad plast komma med i processen. Felsorteringen måste minska för att biogasanläggningarna ska vara villiga att ta emot vårt bioavfall. Biogasanläggningarna vill också bli av med den omgivande plastpåsen.

Detta är orsaken till att Österbottens avfallsnämnd på sitt senaste möte i början på maj beslutade att de vanliga plastpåsarna från och med den 19 juli inte längre får användas för bioavfallet. 

Ekorosk rekommenderar att du packar bioavfallet i en papperspåse, eftersom den passar bäst in i bioavfallets behandling. Avfallsföreskrifterna tillåter också av Ekorosk godkända biologiskt nedbrytbara påsar, som följer EN13432 standarden. Påsen får vara högst 30 liter.

Hur gör jag?

Det finns tre hörnstenar för användningen av papperspåsar till bioavfall.

  • Använd en papperspåse avsedd för bioavfall. Det finns särskilda papperspåsar av behandlat kraftpapper framtagna för ändamålet som bättre tål fukt.
  • Papperspåsen ska stå luftigt i sin hållare.
  • För ut papperspåsen var tredje dag.

Var hittar jag papperspåsar för bioavfall?

Papperspåsar för bioavfall finns att köpa i butikshyllan för soppåsar.  Vid många matbutiker kan man köpa hem frukt och grönt i en papperspåse. I den kan man sen lägga bioavfallet. Det är skillnad på de olika papperspåsarna som finns till salu i butikerna. Därför rekommenderar vi att du prövar dig fram till en papperspåse du är nöjd med.

Du kan också lägga bioavfall i pappersförpackningar som du har hemma, till exempel tomma pappersförpackningar för socker, mjöl eller gryn. Pappersförpackningar för flingor och potatis fungerar också utmärkt för bioavfall.