Paristot ja lääkkeet energiajätteessä yllättävät – nehän ovat vaarallista jätettä

2019-07-17

Paristot ja lääkkeet energiajätteessä yllättävät – nehän ovat vaarallista jätettä

Paristoja_Batterier.jpg

Tuhannesta tähän asti avatusta energiajätepussista löytyi kourallinen paristoja ja yllättävän paljon lääkkeitä. Ekoroskilla tehdään parhaillaan vuosittainen poiminta-analyysi kotitalouksien bio- ja energiajätteestä.

Ekoroskin kesätyöntekijä ja vastavalmistunut ympäristöinsinööri Mirja Nygård tekee vuoden poiminta-analyysin. Hän on yllättynyt siitä, että keittiön jätepusseihin laitetaan vaarallista jätettä. 
– Paristojen ja pienakkujen keräyslaatikoita löytyy joka ruokakaupasta ja ekopisteistä, ja lääkkeethän palautetaan samaan osoitteeseen kuin mistä ne on haettu, siis apteekkiin. Vaarallista jätettä on suhteellisen helppoa palauttaa keräykseen, miettii Nygård. 

Biojätteessä väärin lajitelluista paristoista tai lääkkeistä liukenee raskasmetalleja ja kemikaaleja kompostimassaan. Energiajätteessä ne aiheuttavat palovaaraa Ekoroskin murskauslaitoksessa. Poiminta-analyysista on löytynyt tähän asti 14 paristoa ja 28 lääkepakkausta noin tuhannesta avatusta energiajätepussista. 
– Paristojen ja lääkkeiden haitallisuutta on paljon vaikeampaa hallita, jos niitä lajitellaan väärin. Oikein lajiteltuna, toisin sanoin paristot keräyslaatikkoihin ja lääkkeet apteekkiin, niistä saa raaka-aineita talteen ja ympäristö suojataan. Lisäksi pitää muistaa, että meillä on ihmisiä töissä sekä murskauslaitoksessa että biokaasulaitoksessa, joiden turvallisuutta pitää varmistaa, toteaa Ekoroskin tiedottaja Pia Grankvist. 

Paristot ja pienakut palautetaan joko ruokakaupassa olevaan paristojen keräyslaatikkoon, ekopisteen paristojen keräyslaatikkoon tai hyötykäyttöasemalle vaarallisen jätteen varaston paristojen keräyslaatikkoon. Paristojen ja akkujen virtanavat kannattaa teipata tulopaloriskin ehkäisemiseksi. 

Vanhentuneet ja tarpeettomat lääkkeet, elohopeaa sisältävät kuumemittarit sekä neulat ja ruiskut palautetaan apteekkiin. Palauta lääkejätteet omissa pakkauksissaan. Kartonkipakkauksia ei tarvitse olla mukana, ne kuuluvat kartongin keräykseen. Pakkaa lääkkeet läpinäkyvään pussiin.

Vuosittaisella poiminta-analyysillä Ekorosk seuraa kotitalousjätteen laatua ja lajitteluastetta.