Poistotekstiilien keräys alkaa 2.1.

2022-12-29

Poistotekstiilien keräys alkaa 2.1.

Ekorosk alkaa keräämään kotitalouksien poistotekstiiliä erillisiin astioihin hyötykäyttöasemilla maanantaina 2.1.2023. Poistotekstiilit kerätään, jonka jälkeen ne kiertävät raaka-aineena uusiin tuotteisiin.

Tekstiilinkeräys käynnistyy koko maassa, jotta tekstiilien kierrättäminen raaka-aineena lisääntyisi. Ekorosk ottaa poistotekstiilejä vastaan kaikilla hyötykäyttöasemilla erillisiin astioihin. Tekstiilit viedään sitten Ekoroskin jätekeskukseen Pietarsaareen, missä ne käydään läpi ja lajitellaan ennen kuin ne kuljetetaan eteenpäin kierrätettäväksi raaka-aineena.

Poistotekstiilien keräykseen otetaan vastaan nimenomaan käytöstä poistetut tekstiilit. Käyttökelpoiset tekstiilit on ensisijaisesti ohjattava uudelleenkäyttöön, siis hyväntekeväisyyteen tai kirpputorille.

Poistotekstiilin keräyksessä on tarkoitus löytää käyttökelvottomille tekstiileille keinoja kiertää raaka-aineena kuidun muodossa. Keräykseen kelpuutettaville tekstiileille on sen takia asetettu tiukat lajitteluohjeet. Tällä hetkellä poistotekstiilin keräyksen kautta kierrätetty kuitu käytetään eristeenä, huonekalujen täytteenä ja terassilautoihin. 

Keräykseen saa tuoda

Saat tuoda keräykseen poistotekstiilejä, jotka ovat kuivia ja puhtaita. Tämä koskee vaatteita ja kodintekstiilejä, joita ei voi enää käyttää, esimerkiksi takkeja, housuja, hameita, paitoja, lakanoita, pyyhkeitä ja pöytäliinoja.

Keräykseen ei saa tuoda

Keräykseen ei saa tuoda mattoja, kenkiä, laukkuja, vöitä, nahkavaatteita, sadevaatteita, alusvaatteita, sukkia, sukkahousuja, tyynyjä, peittoja, pehmusteita tai pehmoeläimiä. Myöskään kosteita ja homeisia tekstiilejä, jotka sisältävät tuhoeläimiä tai jotka haisevat vahvasti ei saa tuoda keräykseen.

Nahkavaatteet, sadevaatteet, kengät, laukut ja vyöt tulee laittaa kaatopaikkakonttiin. Kun taas matot, alusvaatteet, sukat, sukkahousut, tyynyt, peitot, pehmusteet ja pehmoeläimet laitetaan energiajätekonttiin hyötykäyttöasemalla. Energiajätekonttiin laitetaan myös kosteat ja homeiset tekstiilit, jotka sisältävät tuhoeläimiä tai jotka haisevat vahvasti.

Löydät alta poistotekstiilin lajitteluohjeet ja hyötykäyttöasemien aukioloajat.