Insamlingen av avlagda textiler börjar 2.1.

2022-12-29

Insamlingen av avlagda textiler börjar 2.1.

Ekorosk börjar samla in avlagda textilier från hushållen i skilda kärl på återvinningsstationerna måndag 2.1.2023. Avlagda textilier samlas in och återvinns som råmaterial i nya produkter.

Insamlingen av textilier startar i hela landet för att återvinningen av textilier som råmaterial ska öka. Ekorosk tar emot avlagda textilier i skilda kärl på alla återvinningsstationer. Textilierna förs sedan till Ekorosks avfallscentral i Jakobstad, där de gås igenom och försorteras innan de transporteras vidare för att återvinnas som råmaterial.

Insamlingen av avlagda textilier tar emot textilier som inte går att använda mera. Användbara textilier ska i första hand föras till återbruk, det vill säga välgörenhet eller lopptorg.

Avsikten med insamlingen av avlagda textilier är att hitta metoder för att återvinna obrukbara textilier som råmaterial i form av fiber. Därför har man stränga krav på de textilier som lämpar sig för insamlingen. För närvarande används fibrer som återvunnits via insamlingen av avlagda textilier som isoleringsmaterial, fyllning i möbler och terassbräder.

För till insamlingen

Du får föra avlagda textilier till insamlingen som är rena och torra. Hit räknas kläder och hemtextiler, som inte kan användas längre, till exempel jackor, byxor, tröjor, kjolar och skjortor, lakan, handdukar och bordsdukar.

För inte till insamlingen

För inte mattor, skor, väskor, bälten, läderkläder, regnkläder, underkläder, strumpor, strumpbyxor, dynor, täcken, stoppning eller mjukisdjur till insamlingen. Textiler som är fuktiga och mögliga, innehåller ohyra eller har stark lukt får man inte heller lämna till insamlingen.

Läderkläder, regnkläder, skor, väskor och bälten ska läggas i containern för deponiavfall. Medan mattor, underkläder, strumpor, strumpbyxor, dynor, täcken, stoppning och mjukisdjur läggs i containern för energiavfall på återvinningsstationen. Även textiler som är fuktiga och mögliga, innehåller ohyra eller har stark lukt läggs i containern för energiavfall.

Du hittar sorteringsanvisningar för avlagda textiler samt återvinningsstationernas öppettider på länken nedan.