Uusi kiinteä maksu laskutetaan ensimmäistä kertaa

2022-03-30

Uusi kiinteä maksu laskutetaan ensimmäistä kertaa

Pian postilaatikkoon tipahtaa Ekoroskin lasku, jossa ensimmäistä kertaa on mukana uusi kiinteä maksu. Se astui voimaan vuodenvaihteesta. Ekorosk laskuttaa kotitalouksia takautuvasti kolmen kuukauden välein ja siksi uusi kiinteä maksu on nyt käytössä ensimmäistä kertaa.

Pohjanmaan jätelautakunta on päättänyt, että kotitalouksien kiinteä maksu korotetaan vuodenvaihteesta 1.1.2022.  Ekoroskin maksu kotitalouksille on kaksijakoinen. Se koostuu kiinteästä maksusta, jolla katetaan muun muassa kotitalouksien hyötykäyttöasemille tuoman jätteen vastaanotto ja käsittely. Toinen osa on käsittelymaksu, jolla katetaan asunnoilta kerättävän bio- ja energiajätteen käsittelyn kustannukset.

Viimeisten vuosien aikana kotitalouksien hyötykäyttöasemille tuoman jätteen määrä on kasvanut yhteensä n. 45 prosenttia. Tämän aikana tonnihinta, jonka Ekorosk maksaa useiden jätelajikkeiden käsittelystä on kasvanut voimakkaasti. Kaikki tämä tarkoittaa Ekoroskille yli miljoonan euron lisäkustannuksia per vuosi hyötykäyttöasemille vastaanotetuista kotitalouksien jätteistä.

Ekorosk on ollut ainut yhtiö Suomessa, joka ei laskuta kotitalouksia vastaanottaessa jätteitä hyötykäyttöasemille. Tämä on järjestelmä, joka takaa jätteen toimittamisen oikeaan paikkaan luonnon roskaamisen sijaan. Se on myös etu, jonka arvo on ollut noin 120 euroa vuosittain kotitalouksille.

Tämän lisäksi viranomaisten vaatimukset kasvavat. Jotta Ekorosk voisi jatkossakin vastaanottaa ja käsitellä asukkaiden jätteet, vaatimuksena on mm. rakentaa suuri halli Pietarsaaressa jätekeskukseen. Ekorosk tarvitsee isomman kassavirran, jotta saisi lainaa pankeista hallin rakentamista varten.

Vuositasolla vähintään 5 asunnon asunto-osakeyhtiöiden kiinteä maksu on korotuksen jälkeen 80,28 € per asunto arvonlisävero mukaan laskettuna. Kun taas 1-2 hengen kotitalouksien kiinteä maksu on 85,56 € arvonlisävero mukaan laskettuna vuositasolla. Tämän lisäksi 3 hengen ja sitä suurempien kotitalouksien kiinteä maksu on vuositasolla korotuksen jälkeen 123,12 euroa arvonlisävero mukaan laskettuna.

Kiinteistöliiton vertailussa todetaan, että Ekoroskin alueen kokonaisjätekustannukset ovat Suomen keskitasoa, kun palvelutasoa ei oteta huomioon. Esimerkkiperheen (2 henkilöä) kokonaisjätekustannuksista Ekoroskin kiinteä maksu on noin 35 prosenttia, bio- ja energiajätteen käsittelymaksu noin 12 prosenttia ja kuljetus noin 53 prosenttia. Eri osien suuruus riippuu käytännössä kotitalouden koosta, tyhjennysvälistä ja etäisyydestä jätekeskukseen.

Maksu/tyyppiEdellinen maksu (alv 24%)Uusi maksu (alv 24%)
Kotitalous 1-2 henkilöä4,75€/kuukausi7,13€/kuukausi
Kotitalous > 3 henkilöä6,83€/kuukausi10,25€/kuukausi
Kerros- tai rivitalo > 5 huoneistoa4,45€/huoneisto/kuukausi6,68€/huoneisto/kuukausi