Sortera julens avfall

2021-12-27

Sortera julens avfall

Presentpapper, -band och förpackningar, stekfett från skinkan, ljusstumpar, julbelysning och julgran, det finns mycket att sortera efter julen. Här kommer några praktiska råd om sortering av julens avfall.

🎁 Lägg presentpapper och -band i energiavfallet.

🕯️ Ljusstumpar ska läggas i energiavfallet, medan värmeljuskoppen ska i metallinsamlingen. En händig person gjuter nya ljus av stumparna.

📦 Förpackningar förs till ekopunkten eller återvinningsstationen, där du sorterar dem enligt material i kärlen för kartong, plastförpackningar, metall, glasförpackningar och papper.

🍗 Lägg stekfettet i ett mjölkpaket som du lägger i bioavfallet. Lägg inte stekfett inte i avloppet. Du kan föra stekfettet till insamlingen Kinkkutemppu, om du bor i Jakobstad, Karleby, Kauhava eller Kaustby. Stekfettet som samlas in förädlas till förnybar diesel. Insamlingspunkterna finns på Kinkkutemppus hemsida.

🔌 Ljusslingor och elljusstakar som går sönder är el- och elektronikskrot (SER), det tar vi emot utan avgift på återvinningsstationen. Hushållen kan för allt avfall utan avgift till återvinningsstationen.

🎄 Julgranen går att såga till ved, om det är en äkta gran. Annars kan man föra den till insamlingen av trädgårdsavfall. Observera att insamlingen i Kelviå och Lochteå är stängd på vintern. Insamlingspunkternas öppettider finns här på vår hemsida under rubriken återvinningsstationer. En julgran av plast ska föras till återvinningsstationen.

Tryck på knappen ovan för återvinningsstationernas och trädgårdsavfallspunkternas öppettider 👆