Sortera julens avfall

2022-12-19

Sortera julens avfall

Presentpapper, -band och förpackningar, stekfett från skinkan, ljusstumpar, julbelysning och julgran, det finns mycket att sortera efter julen. Här kommer några praktiska råd om sortering av julens avfall.

🎁 Lägg presentpapper och -band i energiavfallet.

🕯️ Ljusstumpar ska läggas i energiavfallet, medan värmeljuskoppen ska i metallinsamlingen. En händig person gjuter nya ljus av stumparna.

📦 Förpackningar förs till ekopunkten eller återvinningsstationen, där du sorterar dem enligt material i kärlen för kartong, plastförpackningar, metall, glasförpackningar och papper.

🍗 Lägg stekfettet från julskinkan i ett mjölkpaket som du lägger i bioavfallet. Lägg inte stekfett i avloppet.

🔌 Ljusslingor och elljusstakar som går sönder är el- och elektronikskrot (SER), det tar vi emot på återvinningsstationen. Hushållen kan för allt avfall utan avgift till återvinningsstationen.

🎄 Julgranen går att såga till ved, om det är en äkta gran. Vi tar också emot den i insamlingen av trädgårdsavfall. Observera att insamlingen i Kelviå och Lochteå är stängd på vintern. Insamlingspunkternas öppettider finns här på vår hemsida under rubriken återvinningsstationer. En julgran av plast ska föras till återvinningsstationen.

Tryck på knappen ovan för återvinningsstationernas och trädgårdsavfallspunkternas öppettider 👆