Fler plastinsamlingskärl har tagits i bruk

2019-01-17

Fler plastinsamlingskärl har tagits i bruk

Fyra av de utlovade insamlingskärlen för plastförpackningar har tagits i bruk.

De finns i Nykarleby på Kvarnvägen 24 vid K-Supermarket, i Pedersöre på Vasavägen 8 vid före detta Holmviks verkstad i Bennäs, i Kronoby centrum på Kronobyvägen 9 vid brandstationen och i Kauhava centrum på Kauppatie 65 vid S-Market. Ekorosk har redan tidigare placerat ut två kompletterande plastinsamlingspunkter på återvinningsstationerna i Vetil och Evijärvi. Larsmo och Kaustby kommer ännu att få insamlingskärl för plastförpackningar.

– Vi är glada över att vi äntligen börjat få de utlovade plastinsamlingskärlen, säger Michael Östman, vd Ekorosk. 

Tidigare har Rinki upprätthållit endast tre insamlingspunkter för förpackningsplast på Ekorosks område, en i Jakobstad (på Fabriksgatan vid K-Citymarket) och två i Karleby (på Heinolasvängen vid K-Citymarket och på Prismasvägen vid Prisma). Flera kommuner och Österbottens avfallsnämnd har upplevt insamlingen som otillräcklig, och bett Ekorosk utreda möjligheterna att få fler insamlingspunkter för förpackningsplast. 

Insamlingspunkterna för plastförpackningar upprätthålls av Finlands Förpackningsåtervinning Rinki Ab. Det är handelns och industrins företag som ska verkställa producentansvaret för förpackningar. I diskussioner med Ekorosk har Rinki lovat att utöka sina plastinsamlingspunkter på Ekorosks område.

Du hittar mera information om sorteringen av plastförpackningar via länken nedan.