Gör rätt: Munskydd är energiavfall

2020-10-08

Gör rätt: Munskydd är energiavfall

Gör rätt och lägg munskydden i energiavfallet. Munskydd för engångsbruk har blivit vardagsmat i de flesta hem, och därför är det skäl att påminna om att de hör hemma i energiavfallet.

Munskydd, näsdukar och pappershanddukar ska man alltid lägga i energiavfallet, bland annat för att undvika att avloppet stockas igen. Personer som insjuknat i Covid-19 ska lägga använda munskydd och näsdukar i en egen papperskorg, som man fordrar med en soppåse.

Knyt igen soppåsen ordentligt när den blivit full, och pressa luften ur den samtidigt som du knyter igen den. Knyt igen soppåsen med en dubbelknut eller tejpa ihop den. För ut soppåsen i kärlet för energiavfall.

Sortera förpackningsmaterial skilt och packa det tätt. För förpackningsmaterialet till ekopunkten så får du mindre energiavfall. Lämna inget avfall bredvid avfallskärlen om de är fulla. Förvara dem istället i ett utrymme där de inte till skada för hälsan eller miljön, och där till exempel skadedjur inte kommer åt att sprida ut avfallet. Med gemensamma åtgärder tar vi oss igenom det här.